U SKLOPU FESTIVALA

Izložba Dubravke Lošić 'Trkači' u Klaustru crkve sv. Frane u Splitu

14.07.2020 u 14:10

Bionic
Reading

U sklopu 66. Splitskog ljeta u srijedu, 15. srpnja, bit će otvorena izložba suvremene likovne umjetnice Dubravke Lošić 'Trkači', u Klaustru crkve sv. Frane, priopćilo je u utorak Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu

Ciklus je to od 13 velikih formata u kombiniranoj tehnici asemblaža, nastalih u razdoblju od 2007. do 2010., a likovna djela autorice govore o neprekidnoj dinamici pokreta, potrazi za većim prostorom, širenju teritorija i granica, padanju i uspinjanju, dodaje se u priopćenju. Figure 'trkača' Dubravke Lošić nešto su veće od prirodne ljudske veličine i predstavljaju veliku sliku uznemirenog svijeta, navela je u katalogu kuratorica izložbe Margarita Sveštarov Šimat.

 'Veliki su Trkači u svojem nemiru, buci i brujanju psihomahija – duševna borba', napominje Sveštarov Šimat, dodavši kako je to slika izgubljenoga zlatnog sklada i euritmije slikara panatenejskih amfora i klasičnog aristotelijanskog logocentrizma.   'U ditirambski se metar upliće metež i zbrka, bujanje kaosa, aritmija, panika i phobos koji trku pretvara u bijeg. Ukazuje se u rezonancama Picassova Guernica i Dubravki svojstvena palindromija čitanja, po kojoj pogled uvijek ima još jedan povratni impuls', ističe Sveštarov Šimat.  Dubravka Lošić rođena je 1964. u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.

 Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je tuzemnih nagrada, a 1992. je proglašena u Parizu slikaricom tromjesečja Nouvel Art du Francaise. Osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom.   Izložba u Klaustru splitske crkve sv. Frane bit će otvorena do 30. srpnja.