bit će otvorena do 31. svibnja.

Izložba 'Aktovi' Stanka Abadžića u Laubi

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2021 11:35
  • Objavljeno 21.05.2021 u 11:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka Lauba, Kuća za ljude i umjetnost otvara u petak izložbu 'Aktovi' fotografa Stanka Abadžića, u čijim je radovima u središtu žena, uhvaćena fotoaparatom u svakodnevnim situacijama

'Abadžić ne traži inspiraciju u profesionalnim modelima, već u običnoj, putenoj ženi, dok igrom svjetla i sjene te ekspresijom tijela kao umjetničkog medija, osnažuje i destigmatizira ženski lik', ističe se u najavi.

'Pažljivim odabirom kompozicije i kadra, prirodnim osvjetljenjem te intimnom atmosferom razotkriva nam skriveni svijet ljepšeg spola', dodaje se.

Stanko Abadžić (1952., Vukovar) radio je deset godina kao dopisnik Vjesnika, kada je zapažen po reportažama iz Tunisa, Malte, Turske. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu, nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj.

U Češkoj je imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija 'U ogledalu života'. Na hrvatsku fotografsku scenu vraća se 2002. velikom izložbom u Muzeju Mimara gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus 'In absentia'.

Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama (Češka, Hrvatska, Njemačka, Portugal, Švicarska, Španjolska te Argentini, Japanu i Americi). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Njegova izložba 'Aktovi' bit će otvorena do 31. svibnja.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!