BIJEG OD KRIZE

Izdavači sele u Kinu, Indiju i Afriku

23.04.2009 u 09:40

Bionic
Reading

U traženju izlaza pred globalnom financijskom krizom američki i britanski izdavači knjiga usmjerili su se na kinesko, indijsko i južnoafričko tržište

Dok izdavači iz Velike Britanije i SAD-a bilježe pad potražnje knjiga na domaćem terenu, inozemni interes za britansku i američku književnost raste. Nakladnici najviše pažnje poklanjaju najvećim tržištima Kine, južnoafričkih zemalja i Indije. Sve spomenute zemlje bilježe porast kupovanja knjiga od 20 do čak 50 posto u posljednje četiri godine, prenosi Guardian.

Ne čudi stoga odluka izdavačke kuće Random House da više od pola milijuna primjeraka prvog izdanja djela 'The Lost Symbol' Dana Browna namijeni Indiji i Africi.

Osim povećanja interesa za književne uratke, koji im je zajednički, među zemljama postoje značajne razlike u ukusu. Tako primjerice Kinezi najviše kupuju knjige o zdravlju i alternativnoj medicini te međunarodne poslovne priručnike, u Indiji se traže klasici Agathe Christie i djela Johna Grishama, a Južnoj Africi omiljen je John van de Ruit s pustolovinama svog junaka Johna 'Spuda' Miltona koje izazivaju interes sličan 'poteromaniji'.