KNJIŽEVNA IZVRSNOST NA HRVATSKOM

Izdavači prijavljuju djela za Nagradu Janko Polić Kamov

09.10.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu

Izdavačima je upućen poziv za slanje djela – kandidata za nagradu, rok za slanje je do 10. listopada 2014. godine.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri (Kristina Posilović, Gordan Nuhanović i Andrea Pisac) objavit će listu finalista u studenome, a dobitnik/ca nagrade bit će proglašen/a u prosincu 2014. godine.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma.

Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drukčijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.