INTERLIBER 2009.

Izdavači najavljuju sniženja do 90 posto

09.11.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Najveći domaći knjižni sajam Interliber 2009, koji se održava od 11. do 15. studenog na Zagrebačkom velesajmu, i ove godine ljubitelje književnosti i znanja mami popustima, gostovanjima etabliranih stranih i domaćih autora te vrućim novitetima

Iako se ove godine održava bez zemlje partnera, Interliber 2009. nudi bogat program. Na 13.600 četvornih metara Zagrebačkog velesajma nastupit će 230 izlagača iz deset zemalja, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Osim prilike za punjenje vlastitih polica, 32. međunarodni sajam knjiga ponudit će priliku za druženje, predstavljanje novih knjiga i radionice za najmlađe.

Prvi dan sajma započet će u revijalnom tonu, predstavljanjem hrvatskog prijevoda po mnogima najiščekivanijeg ovogodišnjeg romana - 'Izgubljenog simbola' Dana Browna. Nastavak priče o profesoru Robertu Langdonu upletenom u raskrinkavanje najvećih zavjera u svijetu je već oborio rekorde prodaje, a izlazi u izdanju VBZ-a.

'Kruh naš svagdašnji', svoju novu knjigu o kulturi kruha u različitim civilizacijama, predstavit će Predrag Matvejević, a iz VBZ-a najavljuju i promociju zanimljive knjige 'Zvučni zid'. Riječ je o zbirci od 27 priča čiji su autori Renato Baretić, Ante Tomić, Vladimir Arsenijević, redatelj Dalibor Matanić, Ivica Prtenjača i drugi.

Isti nakladnik predstavlja knjigu 'Transatlantic mail' Semezdina Mehmedinovića, Miljenka Jergovića i Milomira Kovačevića Strašnog, nastalu višemjesečnim dopisivanjem Mehmedinovića i Jergovića, koja govori o razdvojenosti trojice prijatelja, no manje se tiče njih, a više duha Sarajeva i Zagreba. Kao i dosada, VBZ će proglasiti dobitnika nagrade za najbolji neobjavljeni roman za koju se bore 'Ruski dnevnik', 'Na kraju svega', 'Kremšnita', 'Behar u Karolinentalu' i 'Bastardi'.

Svi poklonici fotografije imat će prilike upoznati najpoznatijeg živućeg air-to-air fotografa Katsuhika Tokunagu, autora fotografija u knjizi 'Srebrna krila' Heinza Bergera, koji gostuje na štandu izdavačke kuće Algoritam 11. studenog u 12 sati. Renato Baretić će u subotu 14. studenog predstaviti i potpisivati prošireno izdanje knjige 'Osmi povjerenik'.

Fraktura je za sajam pripremila roman o Drugom svjetskom ratu i špijunki Evi Delektorskoj, u djelu 'Nemirna' Williama Boyda, apsolutne hitove ove jeseni Stiega Larssona, romane 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Muškarci koji mrze žene', te bestselere Carlosa Ruiza Zafona 'Sjena vjetra' i 'Anđelova igra'.

Jedno od najznačajnijih ovogodišnjih gostovanja je ono pisca Guya Waltersa, autora romana 'Lov na zločince', kojega dovodi Naklada Ljevak 13. studenog u 18 sati. Walters u svojoj knjizi govori o kontroverznoj ulozi Katoličke crkve u spašavanju ozloglašenih nacističkih zločinaca.

Isti nakladnik predstavlja knjigu 'Kad i kap vode pronađe put' najpoznatije hrvatske vidovnjakinje Vere Čudine, a svakog dana sajma točno u podne organizira druženja s poznatim domaćim piscima Antom Tomićem (12. studenog), Miljenkom Jergovićem (13. studenog), Srećkom Horvatom (14. studenog) i Gordanom Nuhanovićem (15. studenog).

Izdavač Ocean/More donosi nova izdanja romana 'Remen, prozor, roman i uže' i 'Da mi je danas bilo ne sresti tebe' ovogodišnje nobelovke Herte Müller.

Zanimljivo predstavljanje i nastup organizira Školska knjiga s monografijom plesnog ansambla Lado – 'Hrvatsko nacionalno blago', bit će priređeno i slavlje 55. rođendana časopisa Modra lasta te predstavljanje monografije 'Život Ivana Meštrovića' autora Duška Kečkemeta i drugog kola Sabranih djela Ranka Marinkovića ('Ruke i druge novele', 'Nevesele oči klauna', 'Pod balkonom' i 'Glorija i druge drame').

Iz Mozaik knjige izdvojili bismo predstavljanje svojevrsnog dječjeg klasika - slikovnice 'Kako živi Antuntun' - na kojemu će govoriti Tomislav Torjanac, Goran Dimić i Zoran Maljković, te radionicu krasopisa za mlađe čitatelje. I ove godine na štandu Mozaik knjige bit će upriličena druženja s Julijanom Matanović, Mirom Gavranom, Pavlom Pavličićem, Goranom Tribusonom i Sanjom Pilić, a kao iznenađenje za posjetitelje su pripremili veliku nagradnu igru.

Profil na Interliber dovodi autoricu ljubavnih romana 'Otok' i 'Povratak', Victoriju Hislop, koja će 12. studenog u 17 sati potpisivati svoje knjige. Izdavač, među ostalim, organizira  predstavljanje knjige 'Nešto slatko' Ane Ugarković, potpisivanje knjige 'Mama vam je cijelo vrijeme lagala' Jelene Veljače te susret s psihologinjom Mirjanom Krizmanić, autoricom domaćeg bestselera 'Tkanje života'. Posjetitelji će imati priliku otkriti zanimljivosti o knjizi 'Između čarolije i ludosti' autora Randy Taraborrellia, najpotpunijoj biografiji Michaela Jacksona u izdanju Menarta.

Za kraj, valja još izdvojiti podatak da, za razliku od prošlogodišnjih 80 posto, izdavači ove godine najavljuju spuštanje cijena i do 90 posto. Koliko će biti jeftiniji najatraktivniji naslovi, saznat ćemo tek nakon otvaranja.