IN MEMORIAM

Ivica Vrkić: Nezaboravan glas i timbar Radio Rijeke

15.02.2019 u 11:45

Bionic
Reading

Svojim znanjem i stručnošću, Ivica Vrkić godinama je osmišljavao zvukovni identitet Radio Rijeke promovirajući raznovrsnost i glazbu koja će svakoga zaintrigirati, a s druge strane, nikome neće biti iritantna

Čudna je igra sudbine htjela da nas Ivica Vrkić, novinar, voditelj i glazbeni urednik HRT – Radio Rijeke napusti upravo na dan kad se obilježavao Svjetski dan radija. Jer, svojim znanjem i stručnošću, Ivica je godinama osmišljavao zvukovni identitet te radijske postaje promovirajući raznovrsnost i glazbu koja će svakoga zaintrigirati, a s druge strane, nikome neće biti iritantna. Upravo suprotno od formatiranih radija.

Ivica je bilo vješt glazbeni urednik, jedan od nasljednika velikoga Miodraga Đuze Stojiljkovića koji je riječki eter, među ostalim, ugodio kao zvučnu platformu za promociju punk i novovalnih uradaka koji su obilježili riječku rock-scenu. Njegove emisije 'Almanah', 'Top 20', 'As You Like It', 'Live' i druge imali su snažan autorski pečat tako da je Ivica definitivno širio glazbene horizonte na Kvarneru, a i dalje gdje se slušala postaja na 95,1 i 104,7 MHz.

Ivica je uredio kompilaciju 'Radio Rijeka – 70 godina'. Riječ je o dvostrukom CD-u sa 38 riječkih i primorskih izvođača koje su puštane u programu Radio Rijeke tijekom njegovih prvih sedam desetljeća.

'Nastojali smo objaviti snimke koje dosad uglavnom nisu bile objavljene na nosačima zvuka te rjeđe demo verzije poznatih pjesama. CD je dokumentarnog značaja. Počeli smo od 50-ih godina prošlog stoljeća, od kvinteta, orkestara i solista koji su tada djelovali na Radio Rijeci koja je tada imala 120 zaposlenih, a završili početkom 2000-ih s elektronikom, pogledom na budućnost, da otvorimo vrata za nove izvođače. Nisu sve snimke vrhunske kvalitete, ali smo ih namjerno pustili u originalnoj varijanti', izjavio je Ivica za Novi list.

Vrkić je 1988. neprekidno emitirao radijski program 38 sati Izvor: Društvene mreže

S Ivicom sam surađivao u radijskoj emisiji Bura i njezinim kasnijim ekstenzijama kao što je Diskodrom Bure i Vala. Bura je ugašena 1984. godine, no Ivica je bio glazbeni urednik i ton-majstor raznih kasnijih emisija, pa i dnevnim programima posvećenih mladima. Bio je i jedan od članova tima koji je 1988. neprekidno emitirao program punih 38 sati (danas to zvuči tako ordinarno, ali prije 31 godinu bila je to revolucija!). Zapisao sam tada u tjedniku Studio:

'Novogodišnji maraton trajat će od 14 sati 31. prosinca 1987. do 24 sata 1. siječnja 1988. godine. Takav, neprekidni program novost je u praksi regionalnih stanica na teritoriju SR Hrvatske.'

Slučaj je htio da sam nakon mnogo godina, s Ivicom došao opet u kontakt mailom: dogovarali smo da Radio Rijeka podrži promociju box seta Parafa 'Sabrana djela 1976.-1987.', velikoga diskografskog projekta na kome sam radio čitavo desetljeće. Nažalost, iako smo ga već vidjeli kao voditelja promocije, kao što je vodio koncerte 'Božić je judi' od samog početka, 1994., morat ćemo to napraviti bez simbola Radio Rijeke.

Ivice, malo pojačaj radio, mi ćemo te uvijek slušati.