PATRIJARHAT U KNJIŽEVNOSTI

'Ivica i Marica' su primjer seksizma

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 15.03.2010 11:02
  • Objavljeno 15.03.2010 u 10:34
Ivica i Marica

Ivica i Marica

Izvor: tportal.hr / Autor: hr.wikipedia.org

'Romeo i Julija' Williama Shakespeara i priča 'Ivica i Marica' braće Grimm primjeri su seksizma u književnim djelima, smatraju stručnjaci

Profesori Sveučilišta Surrey smatraju da je navođenje imenice u muškom rodu ili pak muškog imena ispred ženskog u naslovu odraz seksizma i patrijarhalnog društva. Kao dokaze navode naslove brojnih književnih djela poput 'Romea i Julije' Williama Shakespeara, 'Majstora i Margarite' Mihaila Bulgakova te priče za djecu 'Ivica i Marica' braće Grimm.

Krenuvši od te ideje istražili su koliko je seksizam danas prisutan u svakodnevnom govoru i književnosti. U eksperimentu je sudjelovalo 120 ispitanika kojima je rečeno da napišu imena parova koristeći pritom najčešća britanska imena, prenosi Telegraph.co.uk. Većina odgovora počinjala je muškim imenom, a zanimljivo je da seksistički stereotipi vrijede i za homoseksualne partnere. Kada su zamoljeni da na osnovi zadanih imena opišu imaginarne homoseksualne partnere, ispitanici su muževnijima i snažnijima zamišljali one prve navedene.

'Rezultati pokazuju da ljudi i dalje daju prednost muškim kvalitetama. To je posljedica seksističke gramatike 16. stoljeća koja je još uvijek prisutna u govoru i pismu', kazao je profesor Peter Hegarty.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi