ZANIMLJIV PROJEKT

Inovativna ideja: U Seattleu otvoren Prvi muzej NFT umjetnosti koji educira javnost

30.04.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Prvi stalni muzej NFT umjetnosti na svijetu nalazi se u američkom Seattleu, a glavni mu je cilj educiranje javnosti i populariziranje digitalne umjetnosti temeljene na 'blockchainu'

Nezamjenjivi tokeni (NFT) su vrsta digitalne imovine koja je nedavno eksplodirala u popularnosti, a NFT umjetnička djela prodaju se za milijune dolara. NFT postoje na blockchainu, evidenciji transakcija koja se čuva na umreženim računalima.

Muzej je otvorio svoja vrata u siječnju i od tada pruža mjesto umjetnicima i kolekcionarima da prikažu svoje NFT-ove u fizičkom okruženju, dok je cilj educirati javnost o ovom prilično novom tržištu digitalne umjetnosti.

'Stvarno smo shvatili sve mogućnosti gledanja na ovu vrstu umjetnosti na način da zapravo usporite, vidite sve detalje', rekla je Jennifer Wong, suosnivačica i kustosica u Seattle NFT muzeja, prenosi Reuters.

Prema izvješću irske tvrtke Research and Markets u ožujku, očekuje se da će globalno NFT tržište narasti na preko 21 milijardu dolara u 2022.

'NFT je zapravo samo ugovor koji označava vlasništvo nad nekom vrstom imovine', rekao je Peter Hamilton, koji je suosnivač muzeja. 'Ovi tokeni... su u osnovi ugovor koji kaže da ovaj serijski broj pripada ovom umjetničkom djelu, a ako posjedujete ovaj token, vi ste pravi vlasnik'.

Muzej ima program planiran tijekom cijele godine.