MULTIKULTURALIZAM U GLAZBI

INmusic, Exit i Taksirat na izložbi

11.05.2012 u 11:06

Bionic
Reading

U Medijateci Francuskog instituta otvorena je izložba 'Multikulturalizam u glazbi', pilot projekt realiziran u suradnji između tri najveća regionalna festivala popularne glazbe – Taksirat (Skoplje), INmusic (Zagreb) i EXIT (Novi Sad)

Izložba će biti otvorena za javnost do 22. svibnja, a cilj projekta je ukazati na važnost postojanja i očuvanja kulturoloških razlika i stavljanje naglaska na često zanemaren ili nedovoljno prepoznat utjecaj koji kulturne raznolikosti imaju pri oblikovanju suvremene i popularne kulture.

Izložba je koncipirana kao multimedijalna, interaktivna, glazbena 'enciklopedija' koja omogućava posjetiteljima istraživanje nepoznatih i novih glazbenih izričaja i kultura, razumijevanje izrazitog utjecaja koji je 'ne-zapadnjačka' glazba odigrala u popularnoj kulturi.

Izložba predstavlja glazbenike koji nastupaju na ovogodišnjem INmusic festivalu u sklopu projekta 'Multikulturalizam u glazbi'. Dizajn i koncept izložbe potpisuju Petra Matijević i Ivana Jelača

Izložbu su otvorili Paolo Berizzi, šef Odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje (Delegacija Europske unije u RH) te Zoran Marić, direktor INmusic festivala i projekta Multikultura.

'Drago nam je da smo uspjeli program Multikulture, koji postoji već 15 godina, integrirati s INmusic festivalom koji je najpopularniji i najveći glazbeni festival u Hrvatskoj, te što su Exit festival kao najveći festival u regiji i Taksirat festival kao najveći festival u Makedoniji kao naši partneri uključili program Multikulturalizam u glazbi u svoj festivalski program. Time ćemo uspjeti promovirati vrijednosti multikulturalizma kod znatno više ljudi', rekao je direktor INmusic festivala i Multikulture Zoran Marić

Projekt 'Multikulturalizam u glazbi' dio je europskog programa Kultura 2007.-2013. te je otvorenje izložbe bilo dio programa Europskog tjedna koji se održao na više lokacija u Hrvatskoj.

Izložba će po završetku biti predstavljena na INmusic festivalu te EXIT i Taksirat festivalu.