GORAN GOLOVKO:

Imenovanje Senke Bulić za ravnateljicu estetski je štetno

06.01.2015 u 10:10

Bionic
Reading

Intendant Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu Goran Golovko smatra da Splitsko ljeto treba voditi intendant HNK zbog estetskih, organizacijskih, financijskih i logističkih razloga te poručuje kako neće potpisivati račune za nešto za što nije umjetnički odgovoran

Odluku ministrice kulture Zlatar-Violić, koja je u prosincu imenovala Senku Bulić za ravnateljicu Splitskog ljeta, Golovko je ocijenio štetnom za teatar zbog više razloga kao što su, rekao je, organizacijski, financijski i logistički, a ponajprije estetski.

'Organizacija proizlazi iz estetike', rekao je Golovko i dodao kako nužno dolazi do lomova kad se te dvije stvari razdvajaju. 'Uvijek se lomi preko leđa zaposlenika, a meni osobno ne pada na pamet potpisivati financije nečega za što nisam umjetnički odgovoran', istaknuo je Golovko odgovarajući u ponedjeljak na pitanja novinara nakon predstavljanja knjige drama Jakše Zlodre 'Belcanto, mrak i svjetlo Mediterana' u foajeu splitskoga HNK.

Golovko je rekao kako - nakon što su dobili odluku - nisu komunicirali s mjerodavnim ministarstvom, a peticiju zaposlenika HNK nije želio komentirati.

Sindikat i Radničko vijeće HNK u ime 280 zaposlenih u tom kazalištu organizirali su potpisivanje peticije kojom traže da ministrica povuče svoju odluku jer im je sporna odredba pravilnika o Splitskom ljetu iz 2011. po kojoj ministar imenuje ravnatelja toga festivala.

'Sama peticija je pitanje zaposlenika ove kuće i Radničkog vijeća i sindikata, što ja ne bih komentirao', rekao je intendant Golovko.

S njegovim mišljenjem slažu se dramaturg Jasen Boko i pročelnik Službe za kulturu grada Splita Siniša Kuko.

Za Boku imenovanje ravnateljice Splitskoga ljeta nema smisla jer je očito, kako je rekao, da se ne pozna kazališni rad na terenu. Čudno mu je da se na Splitsko ljeto 'instalira nekoga tko nije u kazalištu i nije u Splitu'.

Treba odlučiti hoće li Splitsko ljeto biti festival odvojen od HNK ili će pripadati HNK. 'Nema trećeg. Ne mogu se raditi kombinacije jer se onda događaju i materijalni, financijski i umjetnički problemi... Taj festival ima smisla ako je on naš festival. Ne vidim razloga zašto je Goran Golovko dovoljno dobar za intendanta, a nije dovoljno dobar za ravnatelja Splitskog ljeta. Volio bih čuti koji je to razlog, da netko kaže, taj koji instalira ravnatelja Splitskog ljeta, da kaže kako Golovko nije dobar jer mi ne znamo zašto nije dobar', rekao je Jasen Boko odgovarajući na pitanja novinara.

Pročelnik Službe za kulturu grada Splita Siniša Kuko rekao je odgovarajući na pitanje da komentira ministričinu odluku o tom imenovanju kako misli da bi bilo vrlo praktično i dobro da je jedna osoba ravnatelj Splitskog ljeta i intendant HNK jer su te dužnosti 'prirodno naslonjene jedna na drugu'.

Djelatnici splitskoga HNK još će do kraja ovoga tjedna potpisivati peticiju kojom traže da ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić povuče svoju odluku, potvrdio je za Hinu predsjednik sindikata Damir Punda, koji nije rekao koliko je zaposlenika dosad potpisalo peticiju.

'Potpisivanje peticije smo morali produžiti jer čekamo okupljanje ansambla. Želim kazati kako pravno nije upitna odluka ministrice o imenovanju ravnateljice Splitskog ljeta, već nam smeta politička samovolja. Splitskim ljetom treba ravnati onaj tko vodi kazalište', rekao je Punda i dodao da će potpise, nakon što prikupe dovoljan broj, poslati ministrici kulture i gradskim čelnicima. 'Nadamo se pozitivnom ishodu', istaknuo je Punda i podsjetio kako ih je gradonačelnik Ivo Baldasar preko medija zamolio da ne poduzimaju nikakve radikalne korake jer će uskoro razgovarati s ministricom Zlatar-Violić.