NAGRADA ARTES MUNDI

Hvale vrijedan uspjeh naše konceptualne umjetnice

12.12.2013 u 16:44

Bionic
Reading

Desetero suvremenih umjetnika iz osam zemalja svijeta uvršteno je u uži popis za prestižnu nagradu Artes Mundi, jednu od najznačajnijih britanskih nagrada koja se dodjeljuje suvremenim vizualnim umjetnicima, a među njima je i hrvatska konceptualna umjetnica Sanja Iveković

Iveković je u uži izbor uvrštena među pristiglih 800 nominacija iz 70 zemalja, a kako se ističe na mrežnim stranicama nagrade, međunarodni kustoski žiri u sastavu Adam Budak (nezavisni kustos) i Sabine Schaschl (direktorica i kustosica Muzeja Haus Konstruktiv u Zuerichu) za finaliste nagrade Artes Mundi 6 odabrao je 'superzvijezde' svjetske suvremene umjetnosti.

Pritom su posebno tražili 'one umjetnike koji se u svojim radovima bave istraživanjem modernog čovjeka te komentiraju proživljeno iskustvo'.

Ovogodišnji su finalisti još britanski umjetnički par Karen Mirza i Brad Butler čije područje umjetničkog djelovanja obuhvaća film, izvedbene umjetnosti, kustoske prakse i izdavaštvo.

Renata Lucas (Brazil), Carlos Bunga (Portugal) i Theaster Gates (SAD) redom se bave mikroborbama kojima 'vriju' urbani prostori, razotkrivajući u svojim radovima političke i društvene mehanizme kontrole koji definiraju život svakog pojedinca. 'Svakodnevni urbani okoliš koji svi uzimamo zdravo za gotovo umjetnici prikazuju kao bojno polje za naše umove, srca, novčanike i poslušnost', pojasnio je kustoski žiri.

Dok Sanja Iveković, Izraelac Omer Fast te Nizozemac Renzo Martens, po mišljenju žirija, također koračaju istim putem, u svojim se radovima specifično bave zastupljenošću medija i medijskom manipulacijom, 'istražujući virtualne prostore kojima obitavamo unutar vlastitog uma i u zajedničkom kulturnom prostoru'.

Među finalistima je i američka umjetnica Sharon Lockhart, 'čiji su poetični filmovi i fotografije plod dugotrajne bliske suradnje s grupama i pojedincima iz marginaliziranih društvenih skupina'. Islandski umjetnik Ragnar Kjartansson u svojim radovima istražuje teme prijateljstva, ljudskih osjećaja, ljubavi i ljepote.

Bijenalna nagrada Artes Mundi utemeljena je 2002. u Cardiffu kao sredstvo prepoznavanja i potpore suvremene vizualne umjetnosti koja istražuje ljudsko stanje i proživljeno iskustvo u suvremenoj društvenoj stvarnosti. Dobitniku se dodjeljuje novčana nagrada u visini 40 tisuća funta (oko 365 tisuća kuna), najveća u Velikoj Britaniji i među najznačajnijima u svijetu.

Finalistima nagrade bit će upriličena izložba u Nacionalnom muzeju Walesa, koja se otvara 25. listopada 2014., a dobitniku će nagrada biti uručena na posebnoj svečanosti 22. siječnja 2015.

'Selektori nagrade Artes Mundi 6 odabrali su izvanrednu skupinu umjetnika s podugačkog popisa nominacija pristiglih iz svih krajeva svijeta', kazala je direktorica i kustosica nagrade Karen MacKinnon.

'Riječ je o umjetnicima nevjerojatnog raspona umjetničkih praksi. Njihova će zajednička izložba zaigrano propitivati ali i, iznad svega, naglasiti ulogu umjetnosti koja izaziva i mijenja naše percepcije, te obogaćuje naše živote', dodala je MacKinnon.

Izložbu, najvažnije i najveće umjetničko događanje u Walesu, prati bogat popratni program glazbenih i izvedbenih događanja, filmskih projekcija, predavanja i seminara.

Nagradu je 2013. odnijela meksička umjetnica Teresa Margolles

Fotografkinja i video umjetnica Sanja Iveković (1949.) u svojim radovima koristi fotografiju, video, performanse, akcije i intervencije u urbanom prostoru kako bi prenijela poruke političkog otpora, feminističkog aktivizma i propitivanja pozicije umjetnika u kontekstu opće povijesti umjetnosti.