CARMINA BURANA

Humanitarni 'Koncert za život' za Zakladu Ana Rukavina

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 11:30
  • Objavljeno 24.03.2011 u 10:24
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na trećem po redu Koncertu za život, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i Grada Zagreba, Zagrebačka filharmonija izvest će Carminu Buranu Carla Orffa

Prvorazredni mladi hongkoški dirigent Perry So ravnat će orkestrom, akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i solistima: Ivana Lazar (sopran), Ljubomir Puškarić (bariton) te Marko Cvetko (tenor), a „Koncert za život“ održat će se u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja, dan nakon Aninog rođendana i četvrte obljetnice osnivanja javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine „Ana Rukavina“. Doniranim matičnim stanicama, od pokretanja Zaklade do sada, spašeno je devet života što je najveća vrijednost Anine ostavštine !

Sav prihod od ulaznica namijenjen je Zakladi Ana Rukavina s ciljem prikupljanja sredstava za HLA tipizaciju uzoraka krvi potencijalnih darivatelja, te edukacije o značaju doniranja koštane srži i matičnih stanica, a do kraja ožujka dostupan je i humanitarni broj 060 900 pozivom na koji se donira 5 kn (+PDV) za Zakladu.

U Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka za pohranu matičnih stanica iz pupkovine, dobrovoljna javna koja nosi ime "Ana Rukavina" i obiteljska, odnosno banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. Obje banke nalaze se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Javne banke su neprofitne ustanove i pohranjuju krv iz pupkovine za opću dobrobit. One su povezane u međunarodnu mrežu pa pohranjeni transplantati mogu biti korišteni za liječenje bolesnika širom svijeta dok se u obiteljskim bankama pohranjuje krv iz pupkovine za osobne potrebe kako bi u slučaju potrebe bile iskorištene u liječenju članova obitelji. Javne banke krvi iz pupkovine dostavljaju podatke o raspoloživim transplantatima nacionalnim Registrima dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica koji su povezani u međunarodnu mrežu. Kada nekom bolesniku zatreba liječenje transplantacijom krvotvornim matičnim stanicama, pretražuju se Registri.

Kad se krv iz pupkovine obradi, testira/tipizira i pohrani dostupna je svakom bolesniku u Hrvatskoj ili u svijetu. Krv iz pupkovine je označena jedinstvenim identifikacijskim brojem i prijavljena u nacionalni i internacionalni registar koštane srži i krvi iz pupkovine. Šanse da donirana krv bude izdana je 15 % nakon što prođe deset godina od uvrštenja u Registar. Obiteljska banka, odnosno banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, ne ulazi u dobrovoljni Registar krvi iz pupkovine, jer nije namijenjena za liječenje drugih osoba osim članova obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi