DAN EUROPE

Hrvatskim kulturnjacima 1,1 milijuna eura iz EU-a

10.05.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Prošle su godine hrvatski umjetnici iz programa kulture Europske unije 'povukli' milijun i sto tisuća eura. Hrvatska je punopravni član programa od 2007. godine.

Prošle je godine Hrvatska Europskoj uniji za program kulture uplatila 170.000 eura članarine, a hrvatski su umjetnici 'povukli' milijun i sto tisuća eura. Hrvatska u programu kultura kao punopravna članica sudjeluje od 2007. godine. Baš na Dan Europe o iskustvu s EU govorili su uspješni hrvatski kulturnjaci, među kojima posebno mjesto pripada grupi BADco.

Tako je Lovro Rumiha govorio o završenom projektu Black/North Seas, koji je imao osam partnera i proračun od tri milijuna eura.

Gordana Vnuk pohvalila se da je Eurokaz jedini hrvatski festival koji je bio partner u dva projekta, no razočarana je jer su na ovogodišnjem natječaju novčanu potporu dobili najbogatiji europski festivali poput Avignona ili Štajerske jeseni, a ni jedan od 26 festivala iz Hrvatske.

Nataša Rajković iz Studentskog centra govorila je o petogodišnjem projektu vrijednom pet milijuna eura čiji je nositelj Szene Salzburg, a koji je bio ugošćen na Velesajmu kulture 2008.

Miljenka Buljević iz Kulturtregera najavila je novi program koji će kritički propitivati kulturnu scenu zemalja bivše Jugoslavije afirmirajući mlade kritičare.

U čak četiri projekta sudjelovao je i Hrvatski institut za pokret i ples, istaknula je Nikolina Bilić, dok je Zvjezdana Antoš iz Etnografskog muzeja u Zagrebu predstavila dva projekta, Karneval kralj Europe i Poduzetnička kultura u europskim gradovima.

Martina Munivrana iz Muzeja suvremene umjetnosti predstavila je program digitalizacije umjetničkih praksi iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća.