ČETIRI IZLOŽBE

Hrvatski kipari u Vallaurisu

02.11.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Umjetnici koji se izražavaju u staklu, keramici i betonu, Đurđica Horvat, Marinko Jelača, Mladen Ivančić i Hanibal Salvaro, pozvani su, na temelju raspisanog natječaja, od direkcije umjetničkog centra A.I.R. (Art in residence) u Vallaurisu, koji je svjetski poznati centar umjetnosti keramike i stakla, na radni boravak od 6. studenog do 14. prosinca u sklopu programa Festivala Hrvatske u Francuskoj 'Croatie, la voici'

Preko deset godina udruženje A.I.R. Vallauris ugošćuje međunarodne umjetnike kako bi se upoznali, razmijenili ideje, razvili suradnje i odveli na novu razinu svoje stvaralaštvo. Ciljevi ovog udruženja koje djeluje od listopada 2001. godine jesu podupiranje suvremene umjetnosti zahvaljujući rezidencijalnim boravcima, organizacija kulturnih manifestacija i najvažnije od svega – obrazovanje u novim pristupima stvaranja keramike.

Tijekom boravka stoji im na raspolaganju oprema, materijali i druga logistika potrebna za stvaranje novih djela, zatim će prezentirati publici svoj način rada te prirediti izložbu 8. prosinca 2012, na kojoj će biti izložena i djela koja su prethodno napravljena u Hrvatskoj.

Radi se ustvari o četiri manje samostalne izložbe prezentirane istovremeno, a koje će omogućiti dosta velikom auditoriju znalaca da se ponovno susretnu s djelima hrvatskih umjetnika. Troškove transporta izložbe i rada u Vallaurisu snosi A.I.R.

Ovaj poziv je iznenađenje samo za neupućene jer treba podsjetiti da hrvatska umjetnička keramika ima svjetski zavidnu reputaciju, a hrvatski umjetnici su s vrlo velikim uspjehom izlagali djela u keramici još 1937. na EXPO-u u Parizu, kada su dobili nagradu, i to godinu dana prije osnivanja izložbe umjetničke keramike u Faenzi 1938, ali devet godina prije nego što je Picasso 1941. počeo raditi keramiku u Vallaurisu, koji je opet zahvaljujući njemu postao svjetskim centrom umjetničke keramike.

No hrvatska keramika je uspješno predstavljana i nagrađivana u više navrata u Vallaurisu osamdesetih godina, zatim na Izložbi jugoslavenske keramike u Parizu 1981. (predgovor je pisao Zvonko Maković) te na velikoj izložbi L'Europe des ceramistes u Auxerre 1988, na kojoj je selektor bio Hanibal Salvaro

Ako ovome još dodamo da je u Zagrebu postojao i Svjetski trijenale male keramike sa zavidnom svjetskom reputacijom te da je prije par godina održana Svjetska izložba male i minijaturne keramike 'Liliput ceramics' na kojoj su izlagana djela 325 umjetnika iz 71 zemlje i da je Hrvatska jedina zemlja na svijetu u kojoj se već duže od deset godina svake godine održi barem jedna međunarodna izložba keramike, tada i ovaj nastup hrvatskih kipara u Vallaurisu ne predstavlja nikakvo iznenađenje za bilo koga tko čak i površno prati hrvatsku scenu vizualnog stvaralaštva.