od 14. do 19. lipnja

Hrvatski filmovi u konkurenciji 45. Annecyja

30.03.2021 u 14:19

Bionic
Reading

U natjecateljski program kratkometražnog filma 45. Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju uvršten je film 'Sve te senzacije u mom trbuhu' Marka Dješke, a u kategoriju studentskog filma 'Kula' Sunčane Brkulj

Hrvatski radovi dio su i natjecateljskog programa za namjenske filmove, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar o uspješnom plasiranju domaćih uradaka na ovogodišnje izdanje prestižnog festivala, koji će se održati u hibridnom obliku, od 14. do 19. lipnja. Film Marka Dješke biografija je stvarne transrodne djevojke iz Hrvatske i njezinom odrastanju u ovom netolerantnom okruženju, tematizira njezinu tranziciju iz muškarca u ženu dok pokušava pronaći iskrenu intimnu vezu s heteroseksualnim muškarcem.

Autor kaže da se veseli što će sudjelovanjem na festivalu doprinijeti temi transrodnosti koja je zastupljena u toj animirano-dokumentarnoj formi. 'Nadam se da će moj film potaknuti razmišljanja o toj temi, posebno jer je sveprisutna, iako slabo zastupljena u medijima', ustvrdio je. Vjeruje da je sudjelovanje u programu Annecyja bitno i za njegovu redateljsku karijeru, s obzirom na to da se radi o jednom od najznačajnijih festivala u Europi i svijetu.

Osim njega animaciju potpisuju Draško Ivezić, Laura Martinović, David Lovrić i Hana Tintor, koja je radila i dizajn. Film je montirao Marko Dješka, zvuk je oblikovao Pedro Marinho, a glazbu za film su radili Sofie Birch i Gustavo Lima. Nastao je u produkciji Adriatic Animationa i koprodukciji s portugalskim BAP animation studijem, a svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma Anibar, gdje je osvojio i nagradu za najbolji film u konkurenciji filmova iz regije. Na Animafestu Zagreb iste je godine nagrađen posebnim priznanjem.

Film 'Kula' Sunčane Brkulj, spoj je raznih animacijskih tehnika (rukom crtana animacija, lutka film, stop-animacija), a govori o 'jednoj maloj civilizaciji koja se kreće prema gore, dok prolaze godine i godine'. Autorica je film napravila uz pomoć mentora Daniela Šuljića, a glazbu za film potpisuje grupa The Recks.

'Nevjerojatno je biti dijelom festivala u Annecyju, a još je više nevjerojatno kad se to dogodi dvije godine za redom. Malo je reći da nisam očekivala takav uspjeh, i jako mi je velika čast', rekla je, dodavši da se nada da će biti u prilici doživjeti fizičko izdanje festivala, za razliku od prethodnog koji je bio online.

'Oba moja studentska filma sam napravila samostalno i bez financija, i nadam se da ovo može biti potvrda da filmovi amaterske izrade mogu stajati uz velike europske škole, ako ne po ispoliranosti, onda bar po unikatnosti' dodala je. Prošle godine u istoj kategoriji u Annecyju prikazao njezin studentski film 'I'm Not Feeling Very Well'.

Najavni spot za Animafest u konkurenciji namjenskih filmova

U natjecateljski program za namjenske filmove uvršten je i najavni spot za 30. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb kojeg potpisuje japanska umjetnica Yoriko Mizushiri. Tu je i edukativni animirani video 'Zašto se ovo tijelo nije razgradilo?' kojeg potpisuje hrvatski autorski tim Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a nastao je za platformu TED-Ed. Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije u svijetu, Međunarodni festival u Annecyju, s godinom dana zakašnjenja, slavi 60. obljetnicu, a ovo mu je 45. izdanje (od 1960. do 1998. održavao se svake dvije godine).

Ove će se godine održati u hibridnom izdanju od 14. do 19. lipnja, a do sada je poznat 191 naslov iz natjecateljskih programa kratkometražnog, studentskog, TV i namjenskog filma. Natjecateljski programi namijenjeni dugometražnim filmovima te VR radovima bit će objavljeni naknadno. Osim filmskog programa, i ove godine se za vrijeme festivala odvija Međunarodni sajam animiranog filma (MIFA), od 15. do 18. lipnja.