od 18. do 25. kolovoza

Dva hrvatska filma na ovogodišnjem Makedoxu

18.08.2022 u 19:08

Bionic
Reading

Ovogodišnji Međunarodni festival kreativnog dokumentarnog filma Makedox, koji se održava u Skoplju od 18. do 25. kolovoza, donosi i dva hrvatska naslova u programu Short dox

Natjecateljski program Short dox tog festivala prikazat će kratkometražne naslove "Bosanski Brodvej" Jasmine Beširević i "Babajanja" A.Z. Stolice.

Redateljica "Bosanskog Brodveja" bit će gošća festivala i predstaviti film koji prikazuje šesnaest mladih glumaca odabranih za sudjelovanje u brodvejskom mjuziklu kojeg etablirani američki umjetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini.

"Babajanja" je kratki esejistički dokumentarac s elementima horora - vraćajući se u prošlost, pripovjedač pokušava pronaći misterioznu ženu koje se plašio kao dječak i otkriti tko je ona i gdje se danas nalazirt.

Fokus 13. izdanja MakeDoxa je razvoj ideja, pa je za razvojnu radionicu s Tueom Steenom Müllerom odabrano šest projekata u razvoju, među kojima je i "Zemlja koju (u)dišemo", hrvatsko-njemački projekt Manuela Inackera koji prati globalne sukobe lokaliteta vidljivih duž toka rijeke Krke i njezinih stanovnika.

Sve filmove podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Čitav program festivala dostupan je na ovoj poveznici.