od 26. siječnja do 6. veljače

Hrvatski filmovi, projekti i filmaši u industrijskom djelu 51. izdanja festivala u Rotterdamu

26.01.2022 u 13:16

Bionic
Reading

Odabrani filmaši s projektima sudjeluju na platformi Pro Film Days, u sklopu koje će moći, između ostalog, imati jedan-na-jedan sastanke sa stručnim mentorima u Pro Hub programu

U industrijskom dijelu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, koji se održava online od 26. siječnja do 6. veljače, predstavit će se niz hrvatskih filmova, projekata i filmaša.

Kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film "Mjesta koja ćemo disati" vizualnog umjetnika Davora Sanvincentija prikazat će se u programu za predstavnike filmske industrije i novinare, namijenjenom kratkometražnim i srednjometražnim filmovima.

Riječ je o vizualnom eseju koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža te je svojevrsna bilješka o budućnosti, progovara o gubitku, traženju, prisustvu, budnosti, odgovornosti, iščekivanju i slobodi, stoji u najavi HAVC-a.

Film je nastao u produkciji kuće Petikat, dok je za distribuciju zadužen Bonobostudio.

Program u kojemu će se prikazati jedan je od mnogih koji su, uslijed prebacivanja festivala iz fizičkog u online izdanje, uvršteni u Press&Industry selekciju kojoj pristup imaju samo pripadnici filmske industrije, a nizozemska publika imat će prilike pogledati pedesetak naslova u "javnom" programu.

U industrijskom djelu festivala održava se i koprodukcijski sajam Cinemart na kojem sudjeluje 28 projekata, među kojima i onaj debitantskog dugometražnog igranog filma Judite Gamulin, "Ostavi vrata otvorena".

Odabrani filmaši s projektima sudjeluju na platformi Pro Film Days, u sklopu koje će moći, između ostalog, imati jedan-na-jedan sastanke sa stručnim mentorima u Pro Hub programu.

Jedna od mentorica je i producentica i selektorica Festivala 25 FPS, Marina Kožul, koja od 2012. godine surađuje s festivalom u Rotterdamu kao savjetnica za kratkometražni film.