od 5. do 13. kolovoza

Hrvatski filmovi na DokuFestu u Prizrenu

04.08.2022 u 15:53

Bionic
Reading

U sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest u Prizrenu, koji se održava od 5. do 13. kolovoza, prikazat će se šest filmova u raznim natjecateljskim sekcijama te još dva u nenatjecateljskim

Program Balkan Dox prikazuje nagrađivani film Srđana Kovačevića, "Tvornice radnicima", priča o radnicima koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji.

Izvor: Društvene mreže

U istom programu prikazuje se i novi film Gorana Devića, "Hrvatskog narodnog preporoda" koji prati tjedan dana u životu zgrade koja je nekoć predstavljala suvremeno arhitektonsko središte naselja izgrađenog u vrijeme Jugoslavije za radnike Željezare Sisak.

Izvor: Društvene mreže

Tu je i hrvatska manjinska koprodukcija, "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam" bugarskih autora Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova, zbirka šarolikih priča o ljudima iz svih dijelova Europe kojima su stari socijalistički automobili najvažniji članovi obitelji.

Među 15 filmova programa namijenjenog kratkometražnim dokumentarnim filmovima International Short Dox je i eksperimentalni Davora Sanvincentija, "Mjesta koja ćemo disati", vizualni esej i svojevrsna bilješka o budućnosti.

U konkurenciji kratkometražnih filmova raznih rodova (International Shorts) prikazuje se film Roka Bičeka, "Kazneni udarac", snimljen po motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema.

Manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film "Novi imperij" Anne Shishove koji je dio programa Human Rights Dox, prati tinejdžericu koja je sanjala o tome da život u Rusiji učini boljim, no uhićena je i zatvorena pod izmišljenim optužbama za ekstremizam.

U nenatjecateljskim sekcijama, programu DokuKids prikazuje se animirani film "Izlet" Ane Horvat , a u Football Shorts eksperimentalni "Nogomet" Ane Hušman.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma DokuFest, najveći filmski festival na Kosovu, svake godine donosi više od 200 filmova iz cijelog svijeta.

Ovogodišnje, 21. izdanje otvara film "Fire of Love" redateljice, scenaristice i producentice Sare Dose, izvijestio je HAVC.