PREDSTAVLJEN PROGRAM

Hrvatski dramski tekstovi u središtu nove sezone varaždinskog HNK

30.09.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Osnovna repertoarna smjernica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u ovoj će sezoni biti hrvatski dramski tekstovi, naglašeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program nove sezone

Kazališna sezona 2019./2020. zapravo je već počela dvjema predstavama izvedenim u rujnu, a to su 'Čipka iluzija', predstava nastala u sklopu projekta financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, te 'Zaljubljeni Shakespeare', u međunarodnoj koprodukciji češkog Gradskog kazališta u Brnu, Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i varaždinskog HNK.

U nastavku sezone očekuje nas još osam dramskih te dva glazbena programa, najavio je umjetnički savjetnik HNK u Varaždinu Ozren Prohić.

'Odlučili smo se za, po nekima vrlo riskantan, a po nama iznimno važan potez, dominantno bavljenje hrvatskim dramskim tekstom. Uspjeli smo dobiti prava na nekoliko tekstova koji su dobili nagradu 'Marin Držić', ali i prava na tekstove nekoliko vrlo zanimljivih mladih autora', rekao je Prohić.

Na velikoj će sceni biti izvedene predstave po tekstovima Davora Špišića ('Nebo od gume'), Vedrane Vrhovnik ('Snijeg') i Vida Baloga ('Cigle svete Elizabete'), a na sceni Zvonimir Rogoz 'Maskerata' Miroslava Krleže te djela dvojice mladih hrvatskih dramatičara Luke Vlašića ('Ništa novo') i Ivana Penovića ('Hrvatski bog masakra'). U koprodukciji s Centrom za kulturu Čakovec bit će izvedena predstava 'Kao voda' prema tekstu Ane Prolić.

Prohić je najavio i reprizne izvedbe, ali i novu ambijentalnu predstavu.

'Nastavit ćemo s 'Horor diptihom' koji smo proteklog ljeta izvodili u atriju Starog grada u Varaždinu, a nova predstava na otvorenom bit će 'Hamlet u pikantnom umaku' koja će biti premijerno izvedena u srpnju iduće godine', kazao je Prohić.

Kad je riječ o glazbenom programu, krajem godine će u koprodukciji sa ZGK Komedija biti premijerno izvedena opereta 'Grofica Marica' Emericha Kalmana, dok će se u ožujku iduće godine, u suradnji s Muzičkom akademijom Zagreb, premijerno izvesti 'Pepeljuga' Julesa Masseneta.

Direktor marketinga ZGK Komedija Miljenko Puljić naglasio je da je program koji HNK Varaždin nudi u novoj sezoni vrijedan respekta.

'Veseli nas suradnja koja itekako ima smisla. Publika u Varaždinu moći će vidjeti domete zagrebačkog, publika u Zagrebu domete varaždinskog kazališta, a planiramo i međunarodna gostovanja', kazao je Puljić.

Intendantica HNK Varaždin Jasna Jakovljević istaknula je da ovako ambiciozan program ne bi bilo moguće ostvariti bez financijske i svake druge potpore Ministarstva kulture i Grada Varaždina, zahvaljujući kojoj će, ali i sredstvima iz EU fondova, varaždinsko kazalište uskoro dobiti obnovljenu veliku scenu, restauriran dio gledališta, kao i novu stolariju i obnovljeno krovište.