DOMAĆI PROJKETI U INOZEMSTVU

Hrvatska serija 'Betonski spavači' za belgijsku publiku

27.04.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Između 27. travnja i 3. svibnja belgijska publika moći će pogledati serijal 'Betonski spavači' te film 'Kuća na pijesku' Ivana Martinca, kao dio programa 'Betonska utopija' dostupnog na stranicama Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu

Program 'Betonska utopija' kroz dijalog 'prošlosti i sadašnjosti, optimizma i sumnje te utopije i stvarnosti' nudi uvid u povijest hrvatskog društva i umjetnosti, a središnje mjesto imaju 'Betonski spavači', hvaljena dokumentarna serija koja istražuje arhitektonska remek-djela i ambiciozne urbanističke projekte iz razdoblja socijalizma te njihovo nasljeđe.

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, program uključuje četiri epizode iz dviju sezona Betonskih spavača - one posvećene Jadranskoj magistrali, Splitu III, Zagrebačkom velesajmu te kulturnim, umjetničkim i radničkim centrima.

'Betonski spavači' nastali su u koprodukciji kuće Hulahop i Hrvatske radiotelevizije, a autori su joj Saša Ban (redatelj, scenarist), Miljenka Čogelja (producentica), Maroje Mrduljaš (voditelj, scenarist) i Nevenka Sablić (scenaristica).

Program donosi i 'Kuću na pijesku', jedini dugometražni film Ivana Martinca, nadahnut arhitekturom i atmosferom naselja Split III, u kojem se odvija veći dio filma.

'Riječ je o remek-djelu kasnog modernizma, a u programu će biti dostupna nedavna digitalna restauracija filma, kojoj je to međunarodna premijera', ističe se.

Projekt digitalizacije i restauracije vodio je Kino klub Split u suradnji s Ivanom Vukovićem, KLIK Filmom, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim filmskim savezom.

Program 'Betonska utopija' dio je kulturnih događanja u sklopu Predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a nastao je u suorganizaciji HAVC-a, Ministarstva kulture RH i Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.