FILMSKI FESTIVAL

Hrvatska producentska kuća Spiritus movens ima dva filma na Berlinaleu

23.01.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program Berlinalea. Njegovo 69. izdanje održat će se od 7. do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke, a Terzićev film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Hrvatski koproducent filma Šavovi je Spiritus movens koji je koproducent i filma 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija', a koji će biti u natjecateljskom programu Berlinalea, izvijestio je HAVC

'Šavovi' se bave temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina – mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom obitelji u okolici Beograda.

Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu Ničije dijete Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa. Šavovima će prikazivanje na Berlinaleu ujedno biti i svjetska premijera.

Nedavno je objavljeno kako je u glavni natjecateljski program uvršten i dugometražni igrani film 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je također Spiritus movens). Osim toga u sklopu istog programa svoju svjetsku premijeru imat će i film njemačke redateljice Angele Schanelec Bio sam kod kuće, ali (Ich war zuhause, aber, I Was at Home, but) nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji (Nachmittagfilm i Dart Film & Video) koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka. Dodajmo i kako će najbolje svjetske kratke filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić.