U KONKURENCIJI

Hrvatska kinematografija na festivalu u Cannesu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2016 10:40
  • Objavljeno 10.05.2016 u 12:50
Zvir The Beast  2016

Zvir The Beast 2016

Izvor: Promo fotografije / Autor: Propeler film

Hrvatski filmaši i ove su godine prisutni na Filmskom festivalu u Cannesu koji se održava od 11. do 22. svibnja - osim što će se u konkurenciji prikazati hrvatska manjinska koprodukcija "Sieranevada" rumunjskog redatelja Cristija Puiua, a u programu "15 dana autora" kratkometražni igrani film "Zvir" redatelja Miroslava Sikavice, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) domaću kinematografiju predstavljat će u sklopu festivalskog Filmskog sajma.

"Sieranevada" je film o obiteljskom susretu na komemorativnoj večeri za preminulog oca, tijekom kojega, čekajući svećenika, okupljeni razgovaraju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Snimljen je u koprodukciji sa "Spiritus movensom", a u hrvatskoj ekipi koja je sudjelovala u njegovu nastajanju su producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, skladatelj Bojan Gagić i majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.

Kratkometražni igrani film "Zvir", nastao u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Sikavica uz režiju potpisuje scenarij filma, s Marijom Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, a glavne uloge tumače Ivan Smoljo i Marko Ban.

Program u koji je uvršten, "15 dana autora" održava se od 1969. godine paralelno s canneskim festivalom, te predstavlja nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika. Taj je program skrenuo pozornost, među ostalim, na neke od najuspješnijih redatelja današnjice, Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

U okviru Kuće scenarista, francuske organizacije koja predstavlja scenariste na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima povezujući ih s producentima, redateljima, glumcima, distributerima i ostalim filmskim profesionalcima, sudjeluje i hrvatska autorica Karla Lulić.

Ona će predstaviti scenarij dugometražnog projekta "Burgeis", satiru s fantasy elementima koja je izabrana među 23 projekta od njih 230 prijavljenih.

Devetu godinu zaredom HAVC promiče hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu, gdje će se u sklopu market-projekcija prikazati dugometražni igrani filmovi "Goran" Nevia Marasovića," S one strane" Zrinka Ogreste te manjinska koprodukcija "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, te dokumentarni film "Iza lica zrcala" Zrinke Katarine Matijević.

Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije kupcima i festivalskim selektorima ponudit će dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. HAVC će također biti na raspolaganju kao logistička i lobistička podrška svim hrvatskim autorima i producentima koji će u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove, na "Short Film Corneru", platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Predstavit će se filmovi "4,7" Đure Gavrana, "Sve, još uvijek, u orbiti" Dane Komljena i Jamesa Lattimera, "Zvjerka" Daine O. Pusić, "Belladonna" Dubravke Turić, "Kraj" Tomislava Šobana, "Cvijeće" Judite Gamulin, "Tu, tamo" Alexandera Stewarta, "Pokretni elementi" Marka Tadića, "Planemo" Veljka Popovića i "Novi Južni Zagreb" Darka Fritza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!