ŽENIJALNI DANI

Četiri filmska dana posvećena ženama u kinima diljem Hrvatske

27.02.2019 u 13:48

Bionic
Reading

Ženijalni dani, filmska manifestacija povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, ove se godine u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača - Kino mreže održava od 7. do 10. ožujka u 29 kina u 26 gradova, mjesta i otoka diljem zemlje

U sklopu Ženijalnih dana u neovisnim kinima diljem Hrvatske prikazat će se pet filmova koji na različite načine tematiziraju nepristajanje na status quo i prikazuju mogućnost promjene iz ženske i/ili feminističke perspektive.

S Islanda tako stiže otkačena akcijska komedija 'Halla ide u rat' (2018) Benedikta Erlingssona o neustrašivoj ekoratnici koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom. Ova sjajna feministička parodija dobitnica je Nagrade SACD na Tjednu kritike u Cannesu, Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018., ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Žena koja se nije bojala boriti za promjene bez obzira na posljedice po svoj život i egzistenciju portretirana je i u dokumentarcu 'Druga strana svega' (2017) nagrađivane srpske redateljice Mile Turajlić. U filmu koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje na prestižnoj IDFA-i i nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji i nagradu publike na ZagrebDoxu Turajlić za heroinu uzima svoju majku Srbijanku, uglednu sveučilišnu profesoricu i aktivistkinju koja je imala važnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića. Radnja filma događa se u potpunosti u Srbijankinu stanu, koji je podijeljen na pola sredinom 1940-ih, a vrata koja vode u drugi dio stana otad su zaključana. Gotovo nikada ne napuštajući kamerom stan, redateljica slaže kroniku jedne građanske srpske obitelji i donosi portret majke u vrijeme velikih političkih previranja preispitujući pritom odgovornost svake generacije da se bori za vlastitu budućnost.

Prihvatiti nepravdu ili joj se hrabro oduprijeti glavno je pitanje filma 'Dom' (2018) Darija Pleića u kojem glavnu ulogu tumači Judita Franković. Premijerno prikazan ovo ljeto u Puli, film prikazuje borbu mlade majke i njezine male obitelji protiv deložacije zbog dugova koji nisu njezini, nego su rezultat prevare banke i investitora. Uz socijalnu dimenziju, u središtu filma je ipak priča mladoga para s bebom čija je ljubav na kušnji zbog suprugove nevjere (Mislav Čavajda). Glavna junakinja mora odlučiti kojim će putem krenuti: onim snažne žene koja ne pristaje na nepravdu i ne boji se samoće ili vjerne supruge koja pristaje na kompromisna rješenja.

Premijerno prikazan ove godine u Puli, gdje je osvojio nagrade za najbolju debitanticu, glavnu glumicu, scenarij i Nagradu FEDEORA za najbolji hrvatski film, 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića za hrvatske je prilike neobičan metafilm o položaju žena, odnosno glumica koje se moraju (iz)boriti za posao u muškom svijetu. Mediji su ga opisali kao prvi domaći film po mjeri svjetskog pokreta time's up. 'Lada Kamenski' opće je mjesto ženskog roda; to je film za žene, radnice, majke, supruge, ljubavnice, krojačice, ali i za glumice koje su prisiljene takmičiti se za naklonost redatelja i biti spremne jedna drugoj zabiti nož u leđa – a sve u maniri sofisticirane komedije prepune (auto)ironije, sarkazma, pa i subverzije.

Samo nekoliko dana nakon dugo očekivane američke premijere na Ženijalnim danima bit će prikazan i znanstveno-fantastični blockbuster 'Kapetanica Marvel' (2019.), novi u nizu filmova iz omiljenog Marvelova serijala u kojem naslovnu ulogu prvi put igra žena, odnosno u kojem prvi put supermoći ima junakinja koja tako postaje superjunakinja. U nastavku koji fanovi čekaju još od tajanstvenog završetka Rata beskonačnosti, Kapetanica Marvel u režiji Anne Boden i Ryana Flecka prati razvoj Carol Denvers (Brie Larson) u jednu od najmoćnijih heroina Marvelova filmskog svijeta u trenutku kad se Zemlja nalazi usred galaktičkog rata između dvije rase vanzemaljaca. U ostalim ulogama pojavljuju se redom holivudski veterani poput Samuela L. Jacksona, Jude Lawa i Annette Bening.

Pete Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova, a odvijaju se u 29 neovisnih kinodvorana u 26 gradova, mjesta i otoka: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino '30. svibnja' (Daruvar), Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Pobjeda (Metković), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Hrvatski dom (Pakrac), Kino Pazin, Kino Mediteran Ploče, Kino Mediteran Podgora, Dom kulture Grada Preloga, Kino Valli (Pula), Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kinoklub 'Šibenik', Kino Gaj (Varaždin), Dokukino KIC, Kino Europa, Kino Kinoteka, Kino Metropolis (Zagreb).

Detalje o rasporedu projekcija 5. Ženijalnih dana možete pronaći na internetskim ili Facebook stranicama svakog kina koje sudjeluje u programu.