KRITKE MLADIH FILMOFEELA

'Houston, imamo problem!' - jedinstven dokufikcijski rad u regiji

13.07.2016 u 11:42

Bionic
Reading

Tportal u suradnji s Festivalom igranog filma u Puli donosi filmske kritike mladih autora koji sudjeluju u platformi Filmska kritika mladih filmofila pod stručnom vodstvom filmskog kritičara i urednika časopisa Filmonaut Maria Kozine. Prvi na tapeti film je slovenskog redatelja Žige Virca 'Houston, imamo problem!' koji je pogledao i analizirao Arman Fatić

Žiga Virc, mladi slovenski redatelj, koristi svoje dosadašnje filmsko iskustvo rada u području dokumentarnog filma kako bi svojim novim djelom 'Houston, imamo problem!' pomaknuo granice žanra. Virc se služi za domaću kinematografiju ne tako čestim konceptom dokufikcije te kombiniranjem arhivskih snimaka, povijesnih činjenica i mašte pruža neobičan pogled na jugoslavensku povijest.

O mladim kritičarima više pročitajte ovdje

'Houston, imamo problem!' temelji se na premisi da se 60-ih godina prošlog stoljeća Jugoslavija uključila u 'svemirsku trku' SAD-a i SSSR-a. Mit koji nam Virc servira dobro je razrađen od prvog do posljednjeg kadra: koristi arhivske snimke Tita, nudi zabavne detalje iz tamnih dana jugoslavenske povijesti, a time razvija i paralelnu priču o susretu davno izgubljenog oca, inače inženjera jugoslavenskog svemirskog programa, i njegove kćeri. Jedan od sugovornika je i slovenski pop-filozof Slavoj Žižek, čime se parodira moderna televizijska dokumentarnost, a pogotovo filmovi o teorijama zavjere.


Arhivski snimci u određenim momentima toliko su dobro kompjutorski obrađeni da je poprilično teško ne povjerovati u njihovu vjerodostojnost. 'Houston...' posjeduje i sitnu manu, vezanu uz paralelni zaplet o susretu izgubljenog oca i kćeri. Scene u kojima se javlja ta priča su kratke, pokušavaju igrati na emotivnu kartu, no među glumcima nema kemije.

'Houston, imamo problem!' istinski je jedinstven dokufikcijski rad u kinematografiji regije, pa samim time već u startu predstavlja materijal vrijedan gledanja. Krase ga i zanimljiva priča i sjajna produkcija, koje su posložene tako da pružaju odličnih devedeset minuta filmske zabave.

Houston, imamo problem!