KRITIKA KAUBOJA

Hollywood Reporter 'zakačio' hrvatskog kandidata za Oscara

Bionic
Reading

Osvrt na hrvatskog kandidata za Oscara izašao je na stranicama The Hollywood Reportera

Filmski kritičar John DeFore napisao je kratku kritiku 'Kauboja' u povodu prikazivanja tog filma na filmskom festivalu u Helsinkiju.

Film je netipična priča o glumačkoj družini antijunaka koji prihvaćajući žanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - stvaraju predstavu koja postaje metafora njihovih sudbina.

Nakon opisa radnje, kolumnist The Hollywood Reportera okrenuo se isticanju nedostataka komedije redatelja Tomislava Mršića i scenarista Saše Anočića.

'Filmu nedostaje dramski zaplet i razlog za istraživanje šireg konteksta likova koji su dosta raspršeni. Tek u kasnijem dijelu autori pokazuju interes za pobliže objašnjavanje potisnute homoseksualnosti jednog od protagonista ili zlostavljanje drugog.

No to je ugodna i pitka komedija, skromnih izvedbenih razmjera, koja će izmamiti osmijehe kod gledatelja te ih potaknuti da suosjećaju s melodramatskim krajem', zaključio je DeFore.

'Kauboje' je u hrvatskim kinima pogledalo 40 tisuća gledatelja. Film bi u listopadu i studenom trebao sudjelovati na desetak festivala, od Tuzle, Slovačke, do Helsinkija i Teksasa, a kreće i u distribuciju u Poljskoj.

Zanimljivost je da su u snimanju filma 'Kauboji' sudjelovali brojni parovi, a to su glumci Ivana i Rakan Rushaidat, režiser Tomislav Mršić i producentica Suzana Pandek te autori glazbe Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Tu su i dva para braće: glumci Saša i Živko Anočić te režiser Tomislav Mršić i montažer Hrvoje Mršić.