KRIZA U KAZALIŠTU

HNK Osijek pred prijetnjom mraka

31.12.2013 u 13:16

Bionic
Reading

Ako do 31. prosinca 2013. HNK u Osijeku ne podmiri račun za potrošenu električnu energiju u studenome u iznosu od 10.553,81 kunu, HEP – Elektroslavonija Osijek isključit će struju cijelom objektu već u prvim danima siječnja

Opomena je stigla na adresu kazališta, ali je nije imao tko službeno zaprimiti jer, poznato je, od 10. prosinca i isteka mandata Božidara Šnajdera, Kazalište nema intendanta niti drugog čelnog čovjeka. U međuvremenu, kao što je već poznato, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija kao osnivači i vlasnici ne mogu se dogovoriti ni oko v. d.-a, naime, Grad želi Draženu Vrselju, upraviteljicu Službe prodaje i marketinga, ili treću osobu, a Županija isključivo Šnajdera, pa HNK nema ovlaštenu osobu ni potpisnika računa, prenosi Glas Slavonije

Podsjetimo, u petak su sindikalisti i djelatnici HNK organizirali veliki prosvjed pred kazališnom zgradom te uputili poruku da su spremni i na štrajk, ali i na blokadu niza kazališta u Hrvatskoj dok se ovo stanje ne razriješi.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je da počinje blokada rada osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u umjetničkom, statutarnom i zakonodavnom smislu jer na natječaju nije izabran novi intendant, a Grad Osijek i Županija, kao osnivači, nisu postigli dogovor o imenovanju obnašatelja dužnosti intendanta.

Na sjednici osječkog Gradskog vijeća nije prihvaćen prijedlog vijećnika HDSSB-a da se Šnajdera imenuje obnašateljem dužnosti kako bi se izbjeglo bezvlašće i kaos u HNK-u. Šišljagić je podsjetio da je u Hrvatskom saboru tijekom nedavnog donošenja Zakona o kazalištima vladajuća većina odbila amandman po kojem bi u takvim slučajevima obnašatelja dužnosti intendanta mogao imenovati ministar kulture.

Poručio je osječkoj Gradskoj vlasti da je Županija, ako je u bilo čemu zapreka, u interesu kazališta spremna odreći se svojih osnivačkih prava, a Grad Osijek neka u tom slučaju u cijelosti preuzme odgovornost za financiranje HNK-a i imenovanje intendanta.