COMIC RELIEF

Hirstova lubanja dobila je klaunovski crveni nos

26.02.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Damien Hirst kreirao je i potpisao limitirano izdanje printova 50 lubanja optočenih dijamantima s neobičnim dodatkom - crvenim nosom - da bi sakupio sredstva za dobrotvornu organizaciju Comic Relief

Comic Relief, jedna od najvećih dobrotvornih udruga u Engleskoj, u borbi protiv siromaštva u Africi i podizanja razine svijesti o ugroženim socijalnim skupinama u Engleskoj prikuplja financije putem brojnih priredbi i aktivnosti u kojima sudjeluju istaknute osobe iz javnog života.

Jedna od takvih je i Red Nose Day, koji će se ove godine održati 15. ožujka i na koji se svojim zadnjim radom referirao i kontroverzni umjetnik Damien Hirst

Za tu prigodu napravio je seriju slika lubanja s crvenim nosom koje će se prodavati za 2.500 funti, a sav prikupljeni novac dobit će Comic Relief.

'Mislio sam da će biti smiješno. Umjetnici ne smiju sami sebe doživljavati preozbiljno. Sve što je učinjeno dobro je umjetnost, a kad napravite odličnu komediju, to je također umjetničko djelo. Prije nekoliko godina razmišljao sam o izložbi koja bi nasmijala gledatelje. Postoji nekoliko mojih smiješnih izložaka. Zamislio sam izložiti ogromnu skulpturu ljudskog govna. To bi bilo najsavršenije govno ikad napravljano u bronci, a rad sam planirao nazvati Untitled (No. 2). Već sam bio u fazi dovršavanja modela, ali nikad nisam realizirao taj projekt do kraja. Skulptura bi natjerala ljude da pažljivije promatraju stvari koje nisu navikli gledati, a to je zdravo i dobronamjerno', kazao je Hirst u intervjuu za BBC.

Umjetnik je surađivao s organizacijom Comic Relief u nekoliko navrata te je nazvao njihov humanitarni rad 'epskim i inspirativnim'.

Ovaj vikend Hirst će izložiti jedan od printova, nazvan 'For The Love of Comic Relief', u londonskoj galeriji Tate Modern. Originalan rad pod imenom 'For The Love of God', lubanja 35-godišnjeg Europljanina iz 18. stoljeća, prekrivena 8.601 dijamantom, izložena je u Tate Modernu od 2012, u sklopu londonskog festivala umjetnosti.