SVIJET RAZVLAŠTENIH

Herta Müller dobitnica Nobelove nagrade za književnost

08.10.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Njemačko-rumunjska književnica Herta Müller dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost

Herta Müller, rođena 17. kolovoza 1953. u Rumunjskoj, poznata je po pisanju o nečovječnim uvjetima za vrijeme zloglasnog Ceausescuova režima. Za vrijeme studija germanistike i rumunjske književnosti u Temišvaru zalagala se za slobodu govora, a već je s prvim knjigama imala problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s tajnom službom Securitate. Zajedno sa suprugom emigrirala je iz Rumunjske u Berlin gdje i danas živi. Njen se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkog PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller 'jezikom komprimiranim poput lirike i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih'.

Piše eseje i romane od kojih su u Hrvatskoj u nakladi izdavačke kuće OceanMore objavljeni Da mi je danas bilo ne susresti sebe i Remen, prozor, orah i uže. Herta Müller jedna je od vodećih spisateljica u Njemačkoj, višestruko je nagrađivana, a za roman 'Remen, prozor, orah i uže' , među ostalim je nagradama dobila i nagradu IMPAC Dublin.

Müller će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna (oko 1,4 milijuna dolara).