u iznosu od 20 tisuća eura

HDLU otvara dvije izložbe, jedna je financirana sredstvima anonimnog filantropa

26.01.2023 u 09:25

Bionic
Reading

U okviru Izložbenog četvrtka u Meštrovićevom paviljonu otvaraju se dvije izložbe - u Galeriji Bačva dosadašnjih dobitnika Nagrade Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković - umjetnici umjetniku, koju dodjeljuje Anonimni Filantrop, a u Galeriji Prsten Gordane Špoljar Andrašić

Pod nazivom "Carte blanche/Ljubav na posljednji pogled/Novac je vječan, a ljudski život je prolazan" prva izložba predstavlja aktualnu produkciju laureata nagrade, koja je inaugurirana 2016. godine i dosad ih je dodijeljeno 17.

Financira se privatnim sredstvima anonimnog donatora i filantropa, u iznosu od oko 20 tisuća eura, a institucionalizirana je u okviru Salona mladih i Bijenala slikarstva.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika podsjeća da fizičke osobe u Hrvatskoj ne mogu pomagati umjetnike neoporezivim filantropskim donacijama jer se ti primitci smatraju drugim dohotkom i na njih se obračunava porez na dohodak, prirez, zdravstveno te mirovinsko osiguranje, a ne postoji ni porezna olakšica za donacije fizičkih osoba.

Isto je i s institucionalnim nagradama, primjerice Zagrebačkog salona, Salona mladih, Bijenala slikarstva koje HDLU dodjeljuje kroz sponzorska sredstva.

"Za razliku od radnika koji imaju pravo na neoporezivu nagradu za radna postignuća u iznosu tisuću eura godišnje, rijetkim umjetnicima, koji ostvare novčane nagrade možda jednom u radnom vijeku, takva nagrada oporezuje se kao drugi dohodak", ističu iz HDLU-a.

Izlažu Grgur Akrap, Lora Elezović, Lucija Jelić, Luka Kušević, Marija Matić, Mak Melcher, Andrea Musa, Pavle Pavlović, Lea Popinjač, Jurica Pušenjak, Josip Rončević, Đuro Seder, Andrej Tomić. Izložba ostaje otvorena do 19. veljače.

Izložba ‘’Okrhak memorije II’ Gordane Špoljar Andrašić

U Galeriji Prsten otvara se samostalna izložba Gordane Špoljar Andrašić ‘’Okrhak memorije II’’, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, što će popratiti gudački kvartet Zagrebačkih solista.

Andrašić donosi serije radova "Memorabilijar“, ‘’Okrhak memorije’’ i "Tamna materija“, u mediju slikarstva i crteža, izvedene u tehnici grafitne olovke koji proširuje audio zapisom i instalacijom, "stvarajući sveobuhvatnu atmosferu, koja omogućuje zadiranje u njezin identitet, ali i traženje smisla postojanja te uočavanje varljivosti sjećanja i kod gledatelja".

Po riječima Ive Körbler, umjetnica se zadnjih desetak godina bavi temom mučnih sjećanja na ljudsko stradanje u ratu i holokaust. "Kao da su se stekle okolnosti da nakon kompleksnog istraživanja pikturalne materije i slojevitog transponiranja ideja na dvodimenzionalnu ograničenost površine platna umjetnica vlastitu riznicu sjećanja, tragova i krhotina prenese u veći prostor, pojačavajući time emotivni naboj djela i njegov prijenos na promatrače", ustvrdila je u predgovoru.

Gordana Špoljar Andrašić diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a do sada imala 60-ak samostalnih izložbi i brojne skupne.