sve zbog bukovca

HAZU želi Modernoj galeriji ustupiti svoje vrijedne umjetnine, no žele da se jasno naznači da su u njihovom vlasništvu

12.04.2021 u 12:28

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je kako je oko tisuću umjetnina, koje se već desetljećima nalaze u postavu Moderne galerije, danas Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u vlasništvu Hrvatske akademije, te žele da se to jasno naznači

Iz HAZU kažu da ih je "dugogodišnje korištenje tih umjetnina bez pravne osnove, uz odricanje vlasništva Hrvatskoj akademiji, primoralo na zaštitu vlasništva podizanjem tužbe za utvrđenje vlasništva i predaju u posjed jedne umjetnine, slike Vlahe Bukovca Mlada patricijka, donacije biskupa Josipa Jurja Strossmayera Akademiji davno prije osnutka Moderne galerije.

Dodaju kako je pravna sudbina te umjetnine ista kao i svih ostalih Akademijinih umjetnina u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, no za ostale će samo tražiti provođenje osiguranja dokaza kako bi spriječila enormno visoke sudske troškove do kojih bi došlo da je ustala s tužbom za sve svoje umjetnine.

Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud i Ustavni sud utvrdili su da je HAZU vlasnik utužene umjetnine i da im ju je Moderna galerija dužna predati. "Nažalost, od pravomoćnosti presude prošle su godine, a Moderna galerija nije postupila po presudi, iako je Hrvatska akademija opetovano predlagala i sada predlaže svima prihvatljivo mirno rješenje", napominje se u priopćenju.

Želja im je da umjetnine ostanu u postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, ali da se naznači da su one u vlasništvu Akademije. "HAZU još jednom poziva na poštivanje zakona i presuda sudova Republike Hrvatske te na sklapanje ugovora na temelju kojega bi umjetnine u vlasništvu Hrvatske akademije ostale u postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti", ističe se.

Po njihovim riječima, time Akademija pokazuje solidarnost  u ostvarivanju misije ove ustanove, a ne bude li  moguće  ugovorom urediti međusobne odnose, bit će prisiljena ovršnim putem ostvariti pravomoćnu sudsku presudu.

Ravnatelj Muzeja Branko Franceschi u petak je ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek izrazio zabrinutost zbog neriješenih pitanja vlasništva nad dijelom zbirke i palačom Vranyczany te upozorio na sudske tužbe i najavljenu ovrhu od strane Uprave HAZU.

Ministrica je rekla da je osobno bila uključena u pokušaje pronalaska dugoročnog rješenja, podsjetivši da je Ministarstvo predlagalo nekoliko rješenja, no s druge strane je izostala volja za postizanje dogovora, dodaju iz Ministarstva te da je očekival da će u ovim okolnostima Uprava HAZU biti otvorena za postizanje dogovora i suzdržati se od novih tužbi i ovrha.