odbor za normu standardnog jezika

HAZU protiv proglašenja tzv. bunjevačkog jezika jednim od službenih jezika u Subotici

13.03.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU-a izrazio je u subotu prosvjed zbog pokretanja postupka za proglašenje tzv. bunjevačkog jezika jednim od službenih jezika u Subotici

"Ne osporavajući pravo svake etničke i nacionalne zajednice na vlastiti jezik, kao ni potrebu za njegovanjem dijalekata kojim govore manjinske skupine poput Bunjevaca, ističemo da se službeni status u pravilu daje standardnim jezicima (kao što su ostali službeni jezici u Subotici - srpski, mađarski i hrvatski), a ne nestandardiziranim idiomima poput novoštokavskog ikavskog dijalekta kojim u svakodnevnoj komunikaciji govore Bunjevci", stoji u izjavi koju je Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU donio u povodu proglašenja tzv. bunjevačkog jezika jednim od službenih jezika u Subotici.

"Kada govore standardnim jezikom, Bunjevci u Vojvodini služe se većinom hrvatskim jezikom, a u manjoj mjeri srpskim. Proglašenje bunjevačkog govora službenim u Subotici može biti shvaćeno samo kao dio političkoga plana identitetskoga rastakanja hrvatske bunjevačke zajednice u Vojvodini", poručuje Odbor u izjavi koju je potpisao predsjednik Odbora akademik Ranko Matasović.