iskusna redateljska imena

HAVC donio odluku o financiranju novih filmova, evo tko se najbolje proveo

15.12.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Stigli su HAVC-ovi rezultati drugog roka potpore za produkciju filmova u 2024. godini. Najvažnijom kategorijom financiranja - onom za dugometražni film - dominiraju iskusna redateljska imena, a Vijeće je odluku donijelo prema prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je sjednica održana putem videolinka i elektroničke komunikacije članova

U kategoriji dugometražnih igranih filmova prošla su četvorica kandidata, dobro znana na hrvatskoj filmskoj sceni. Hrvoje Hribar snimat će film naslova 'Crni labud', Antonio Nuić - koji je svoj zadnji film 'Mali' snimio 2018. godine - sredstva je dobio za dramu 'Petlja'. Nastavak svog popularnog naslova snimat će i Neven Hitrec ('Drugi dnevnik Pauline P.'), dok sui Eduard Galić i Istvan Filakovity sredstva dobili za film 'ZG90'.

Što se tiče dobivenih sredstava, Hribaru je Vijeće za film dodijelilo 950.000,00 eura, dok su Hitrec, Galić i Filakovity za svoje filmove dobili 900.000,00 eura. Anotnio Nuić se, pak, morao zadovoljiti s 525.000,00 eura. Hribar se tako vraća režiji nakon uspješnice 'Što je muškarac bez brkova?' iz 2005. godine, Nuić će režirati svoj peti dugometražni igrani film, Hitrec nastavlja priču o Paulini P., a Galić i Filakovity će režirati još jedan spin-off filma 'Metastaze'.

Na 26. sjednici HAVC-a u 4. sazivu, koja se jučer održala uživo i putem videolinka, donesene su odluke i o raspodjeli sredstava za debitantske dugometražne i kratkometražne igrane filmove, kao i za kratkometražne i dugometražne dokumentarne i animirane filmove te za razvoj scenarija i razvoj projekata animiranih filmova.

U kategoriji debitantskih dugometražnih igranih filmova prošao je jedan kandidat - 'Muzara' Miroslava Sikavice (660.000,00 eura). Sikavica se ranije istaknuo i u kratkom metru, ali i dokumentarnim filmom 'Glasnije od oružja'.

Inače, na Javni poziv za dodjelu sredstava u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, pristiglo je ukupno 29 prijava, a sredstva su odobrena za pet projekata u ukupnom iznosu od 3.935.000,00 eura. Obrazloženje umjetničkih savjetnika (Višnja Pentić, Juraj Lerotić, Dean Šoša) možete pronaći na ovoj poveznici.

Na isti poziv za dodjelu sredstava u kategoriji proizvodnje kratkometražnih igranih filmova, pristiglo je ukupno 25 prijava, a sredstva su odobrena za pet projekata u ukupnom iznosu od 217.200,00 eura. Tablicu odabranih projekata i obrazloženje umjetničkog savjetnika (Mario Kozina) možete pronaći na ovoj poveznici.

Što se tiče kategorije proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, u financiranje je prošlo ukupno 10 projekata. U kategoriji proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova odobrena su sredstva za osam projekata u iznosu od 169.000,00 eura, dok su u kategoriji proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova odobrena sredstva za dva projekta u iznosu od 142.000,00 eura. Dokumentarne filmove snimat će Miran Miošić (36 tisuća eura) i Damir Markovina (27 tisuća eura), kao i Vid Begić (72 tisuće eura) i Marčela Zanki (70 tisuća eura). Obrazloženje umjetničke savjetnice (Tiha Gudac) možete pronaći na ovoj poveznici.

Za kategoriju proizvodnje eksperimentalnih filmova pristiglo je ukupno 13 prijava, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu od 175.060,00 eura. Tablicu odabranih projekata i obrazloženje umjetničke savjetnice (Sunčica Fradelić) možete pronaći na ovoj poveznici.

Iduće godine pod HAVC-ovom potporom snimat će se i šest animiranih filmova, a ukupna odobrena sredstva za šest projekata iznose 328.000,00 eura. Tablicu odobrenih projekata i obrazloženje umjetničke savjetnice (Ana Horvat) možete pronaći na ovoj poveznici. Među pet odabranih naslova za animirane filmove visinom odobrenih sredstava ističu se 'Jetzt' Katrin Novaković (100 tisuća eura) i 'Nevjerojatni puh' Thomasa Johnsona Volde (87 tisuća eura).

Što se tiče Poziva za razvoj scenarija i razvoj projekata animiranih filmova, sredstva su odobrena za jedan projekt u podkategoriji razvoja scenarija, i pet u podkategoriji razvoja projekta, i to u ukupnom iznosu od 29.000,00 eura. Tablicu odobrenih projekata i obrazloženje umjetničkih savjetnice (Ana Horvat) možete pronaći na ovoj poveznici.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 26. sjednici odlučivalo je u sastavu: Zinka Kiseljak, Sanja Zanki Pejić, Ksenija Marinković, Jelena Blagović, Jasna Nanut, Tomislav Vinceković, Lado Skorin, Josip Krajina, Goran Mećava, Bruno Kragić i Juraj Kukoč, dok su na 122. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Tiha Gudac, Ana Horvat, Višnja Pentić, Martina Globočnik, Zdenka Gold, Katarina Ivče Farnell, Sanja Šamanović, Sunčica Fradelić, Mario Kozina, Tvrtko Kurbaša, Dean Šoša, Juraj Lerotić, Igor Tomljanović i Hrvoje Mitić