NAJDUGOVJEČNIJA PREDSTAVA

Guinnessov rekord za 41. obljetnicu 'Stilskih vježbi'

17.01.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Predstava 'Stilske vježbe', koja je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija na svijetu s istim glumcima, proslavit će 19. siječnja u Kazalištu 'Vidra' 41. obljetnicu

ZAGREB - Tom prigodom autorima i protagonistima predstave bit će dodijeljena plaketa Guinessove knjige rekorda.

'Stilske vježbe' uvrštene su u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istim glumcima te su uz bok ostalim izvanrednim kulturnim dostignućima diljem svijeta.

Predstava je nastala prema djelu francuskoga književnika Raymonda Queneaua, a izvode je doajeni hrvatskoga kazališta Pero Kvrgić i Lela Margitić. Režirao ju je Tomislav Radić, koji uz Tonka Maroevića potpisuje prijevod i adaptaciju.

Redatelj predstave Tomislav Radić izjavio je Hini kako onoga dana kad je odlučio na scenu postaviti tekst francuskoga romanopisca, pjesnika i esejista nije mogao pretpostaviti koliko će se njegova predstava izvoditi.

Prema njegovim riječima kazalište je živi organizam koji ovisi o redatelju i glumcima, ali najviše o publici.

'Stilske vježbe' 1970. godine

'Možete napraviti ne znam kako dobru i hvaljenu predstavu, ali ako je publika ne prihvati, ništa od nje', rekao je, dodajući da je ponosan što je autor tako specifične predstave.

Potvrdio je da su 'Stilske vježbe' utjecale na njegovu karijeru, a to čine i danas.

'Jedno sam vrijeme patio zbog te predstave jer su nakon takve uspješnice očekivanja velika', izjavio je, napominjući da 'Stilske vježbe' - iako je napravio još 'hrpu' dobrih predstava - nisu standardna situacija.

Na upit što je to što nakon 41 godinu i dalje zabavlja publiku, koja je i po nekoliko puta gledala predstavu, Radić je odgovorio da je ono što je privlačno u 'Stilskim vježbama' sama gluma bez pomagala.

'Uz iznimne i vitalne glumce, to je predstava o nama i našim životima', ustvrdio je Tomislav Radić.

'Stilske vježbe' premijerno su izvedene 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i odmah su postale hit sezone. Na premijeri i u idućih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvođenja partnerica je Peri Kvrgiću bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Pero Kvrgić počeo je 'Stilske vježbe' igrati u dobi od 40 godina i kaže kako mu je predstava pomogla u popularnosti.

'Bilo je dogovoreno deset predstava i nismo se opterećivali time koliko će trajati, radili smo i uživali', istaknuo je Kvrgić.

Dodao je kako nema razlike u reakcijama publike prije deset i trideset godina, ili pak danas, a magičnim u predstavi smatra 'šaljivu igru jezikom', koji ima i poruku o velikim mogućnostima, ali i jezičnim ograničenjima.

U predstavi je riječ o zgodi iz svakodnevnog života koja u tumačenju Pere Kvrgića i Lele Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija koja mami salve smijeha i oduševljava glumačkom virtuoznošću.