ZLATNI LAV

Grand prix predstavi 'Jaz vas ljubim'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.07.2011 10:11
  • Objavljeno 11.07.2011 u 09:13
zlatni lav jaz vas ljubim

zlatni lav jaz vas ljubim

Izvor: Screenshot / Autor: youtube.com

Predstava Slovenskoga ljudskog gledališča iz Celja 'Jaz vas ljubim' dobitnik je ovogodišnjeg Grand prixa 12. izdanja međunarodnoga festivala komornoga teatra Zlatni lav

U obrazloženju odluke žirija navodi se kako predstava pomno razvija motive Čehovljeve komike i tragike, melankolije i lakoće , nježnosti i okrutnosti. Ujedno, glumački ansambl svojom zaigranošću i jednostavnošću prelazi kazališnu rampu i uspostavlja prisan duhovni i fizički kontakt sa svojim gledalištem, istaknuto je.

Predstava 'Jaz vas ljubim' je ujedno dobitnica nagrade publike, a redatelj predstave Nikola Zavišić osvojio je 'Zlatnog lava' za režiju.

Prema odluci žirija redatelj Zavišić je 'ingenioznim spajanjem dviju jednočinki Antona Pavloviča Čehova te dviju dramatiziranih priča (šala i žalost) oslobodio prostor za domišljata režijska rješenja koja odaju duboko poznavanje Čehovljeve poetike te istodobno plijene jednostavnošću i funkcionalnošću te sposobnošću da se suvremeni gledatelj nagovori na radost scenske igre i osjeti snagu žalosne komike na način Čehova.

Nagradu 'Zlatni lav' dobili su i Hana Hegedušić te Robert Plemić koji u predstavi 'Ljepotica iz Leenanea' Hrvatskoga narodnog kazališta iz Varaždina svojom jednostavnom i toplom suigrom doslovce osvajaju gledalište, istaknuto je.

'Hana i Robert pokazuju na sceni nešto od one ljudske i glumačke poniznosti koja postaje ljepota. Time zajedno osvajaju', kaže se u obrazloženju odluke.

Nagradu 'Zlatni lav' dobio je i Vladimir Jokanović, doajen bosansko-hercegovačkog glumišta za dojmljivo glumačko ostvarenje uloge Solomona Singera u predstavi prema tekstu Danila Kiša 'Drveni sanduk Tomasa Vulfa'.

Prema odluci žirija Jokanović je glumac klasičnoga pristupa koji bogatim scenskim iskustvom i intuicijom vječno mladog glumca traga za dramaturškom jezgrom teksta iz koje razvija ulogu.

O najboljim predstavama na ovogodišnjem festivalu koji su dobili statuu Zlatnog lava, rad kipara Ivice Propadala, odlučivao je žiri u kojem su bili Mani Gotovac, Sibila Petlevski i Miran Hajoš. Po tradiciji dodijeljena je i nagrada za najbolju predstavu po izboru posjetitelja.

Inače, u proteklih deset dana u sklopu festivala prikazano je 15 predstava, a zajednička je tema selektiranih predstava bila 'potraga za srećom' s obzirom na to da 'u svakoj priči svaki junak traži svoje pravo na sreću i ljubav, svaki na drukčiji način'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi