DANI HRVATSKOG FILMA

Grand Prix filmu 'Zvir' koji pokazuje kako društvo ljude okreće jedne protiv drugih

21.06.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Kratki igrani film 'Zvir' Miroslava Sikavice osvojio je Grand Prix 26. Dana hrvatskog filma (DHF), koji su završili u utorak navečer dodjelom nagrada na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici kina Tuškanac

'Grand Prix dodjeljujemo autoru koji je glavnog lika svog filma potpuno neočekivano stavio na tihu, ali opaku moralnu žeravicu. Duboko dirljiv film lišen patetike uspijeva u kratkom trajanju stvoriti dramski sukob na više razina. Između pojedinca i zajednice te unutar samog pojedinca – glavnog lika oca koji ne želi pred svojim sinom ispasti negativac, a s druge strane zna da mora priskrbiti novac za svoju obitelj. Kroz jednu situaciju raskrinkana je kako ljudska priroda, tako i naše društvo u cjelini. Društvo koje ruši solidarnost među ljudima i okreće obične ljude jedne protiv drugih', pojasnio je odluku o dodjeli glavne nagrade festivalski stručni žiri u sastavu: Živko Zalar, Katarina Zrinka Matijević i Jan Klemsche.

Nagrada za režiju dodijeljena je Borisu Poljaku za dokumentarni film 'Oni samo dolaze i odlaze' za 'strukturno savršen film koji na nenametljiv i netezičan način uspijeva govoriti o velikim temama, istodobno stvorivši gotovo hipnotičku atmosferu i zavidnu vizualnu ljepotu'.

Nagrada za najbolji scenarij dodijeljena je Nikici Zdunić, autorici filma '13+' za 'ležeran, nepretenciozan, pametan, nježan i beskrajno duhovit scenarij, iskren u svojoj jednostavnosti te jedinstven po odabiru teme'.

Za najbolju kameru žiri je nagradio Igora Zelića za film 'Po čovika', dok je u kategoriji najbolje montaže nagrađen Denis Golenja za filmove '13+' i 'Kako je Iva otišla 16. rujna 2016.'. Nagradu za najbolju glumu osvojila je Tina Orlandini za film 'Tajni život vila'. U kategoriji glazbe nagrađen je Darko Rundek za 'Ježevu kuću', dok je najboljom koprodukcijom proglašen film 'Sretno Orlo!' redateljice Sare Kern (produkcija: Kinorama).

Dodijeljene su i nagrade Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara. Za najbolji kratki te srednjemetražni igrani film odabrani su 'Zvir' Miroslava Sikavice i 'Tanja' Jasne Nanut.

U kategoriji animiranog filma kritičari su najboljim proglasili 'Ježevu kuću', nastalu prema slavnoj priči Branka Ćopića, dokumentarnog 'Oni samo dolaze i odlaze' Borisa Poljaka, o susretu mlade i stare generacije na Bačvicama u rano jutro, a eksperimentalnog 'Sve bih ostavio ovdje' Ivana Faktora.

Po njihovu izboru najbolji namjenski film je 'Područje bez signala' Gorana Turkovića, Marka Šesnića i Manuela Šumberca, teaser animirani film u kojem se daje natruha atmosfere buduće serije te se otkrivaju neki ključni motivi iz same radnje.

Nagradu Vijeća za etiku i ljudska prava filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti, osvojio je dokumentarni film 'Florian' Darija Bukovskog, koji kroz priču o glazbeniku, klaunu i uličnom performeru govori o idealizmu, samopropitivanju i osobnim bitkama u pokušaju balansiranja snova i realnosti života u Hrvatskoj.

Žiri, u kojem su bili Sanja Sarnavka, Paula Zore, Marko Jurčić, dodijelio je i posebno priznanje kratkom igranom filmu 'Plan A' Tomislava Luetića u kojemu glume, među ostalima, Ksenija Marinković i Jadranka Đokić.

Za dokumentarni film 'Kika' redateljica Mirna Zgrabljić osvojila je Nagradu Jelena Rajković, koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem autoru do 30 godina starosti. U žiriju su bili Tiha K. Gudac, Dalija Dozet i Damir Janeček, a za mladu redateljicu rekli su da 'majstorski svladava izazove dokumentarizma i uz izraženu etičku i moralnu osjetljivost u otkrivanju svijeta protagonista portretira snažan, mladi, ženski lik. U nekontroliranim uvjetima, ne uplićući se u stvarnost koja se odvija ispred kamere, autorica čvrstim režijskim postupkom suptilno gledatelju daje uvid u višeslojnost društvene stvarnosti kojoj svjedoči'.

Žiri nagrade Zlatna Uljanica koju dodjeljuje tjednik Glas Koncila u sastavu: Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir, dodijelio je nagradu Lovri Mrđenu, redatelju igranoga filma 'Fabijan' koji svjedoči da svatko od nas, ma kako malen i krhak bio, drugima može pomoći pronaći put izlaska iz ovisnosti i životnih promašaja.

Godišnja nagrada 'Vladimir Vuković' Hrvatskog društva filmskih kritičara za rad u filmskoj kritici u protekloj godini otišla je Višnji Vukašinović, a diploma 'Vuković' za mlade kritičare Viktoru Zahtili.

U okviru ovogodišnjih Dana hrvatskog filma proteklih pet dana u natjecateljskim programima svih kategorija za nagrade je konkuriralo 68 filmova izabranih za festival između njih 217 prijavljenih na natječaj.

Prikazano je preko stotinu filmova u glavnom i popratnom programu, a organizirani su i promocija filmskih publikacija, izložba filmskih plakata, radionice i hommage glumici i umjetnici Jagodi Kaloper.