obavljena sluŽbena primopredaja prostora

Grad Bjelovar ustupio zgradu Državnom arhivu bez naknade i na neodređeno vrijeme

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 16.02.2021 19:58
  • Objavljeno 16.02.2021 u 20:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Državni arhiv u Bjelovaru dobio je na korištenje zgradu u vlasništvu Grada Bjelovara bez naknade i na neodređeno vrijeme, a današnjem potpisivanju ugovoru i primopredaji objekta nazočila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Državni arhiv u Bjelovaru već godinama posluje na tri različite lokacije, a jedna od njih je i zgrada Tehnološkog parka u centru grada koja je danas predana Državnom arhivu.

'Želimo da Državni arhiv ostane u Bjelovaru a prema zakonu smo, kao jedinica lokalne samouprave, dužni omogućiti adekvatan prostor na području grada bez naknade. Dugoročno rješenje je izgradnja nove zgrade arhiva koja bi se trebala nadovezati na zgradu Tehnološkog parka koju danas predajemo Državnom arhivu u Bjelovaru', pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak. Dodao je da je u projektiranje nove zgrade uloženo četiri milijuna kuna te je ishođena građevinska dozvola, a prema procjenama potrebno je još 12 milijuna kuna kako bi se izgradila i stavila u funkciju.

Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo primopredajom zgrade koju, osim Državnog arhiva u Bjelovaru, koristi i Konzervatorski odjel.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

'Državni arhiv mjesto je koje osim svoje povijesne vrijednosti i povijesnih zbirki čuva onu najvažniju dokumentaciju bez koje je nemoguć razvoj jednog grada, kao i svu dokumentaciju koja je građanima potrebna kako bi ostvarili određena prava', izjavila je ministrica Obuljen Koržinek. Osvrnula se i na Nacionalni program arhivske djelatnosti, strateški dokument kojim je, među ostalim, jasno definirana funkcija i uloga Državnog arhiva u Bjelovaru. Najavila je da je u planu digitalizacija arhivske građe u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

'Želimo uložiti posebna sredstva u digitalizaciju arhivskog gradiva kako bismo sve gradivo nužno za naše građene učinili bržim i pristupačnijim', napomenula je ministrica koja je u pratnji gradonačelnika potom obišla radove na energetskoj obnovi Doma kulture, projektu vrijednom 12 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!