POEZIJA

Goranov vijenac za Gordanu Benić

27.02.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Najuglednija hrvatska pjesnička nagrada Goranov vijenac bit će uručena pjesnikinji Gordani Benić, a nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobit će Katja Knežević

Žiri u sastavu Branko Maleš, Dražen Katunarić, Evelina Rudan, Davor Šalat i Branislav Oblučar odlučio je da ove godine pjesničku nagradu Goranov vijenac dobije pjesnikinja Gordana Benić.

'Prema mišljenju većine vodećih hrvatskih književnih kritičara, poezija splitske pjesnikinje Gordane Benić jedno je od najosebujnijih i najvrednijih poetičkih iskustava suvremenog hrvatskog pjesništva. Ona je u svojim prvim zbirkama pjesama, a tome se ponovno vratila i u recentnoj trilogiji o Dioklecijanovoj palači, odmjeravala vidljivo i nevidljivo, konkretizirani prostor spomenute palače i njegova istodobna utonuća u labirintnu onkrajnost, polifoničnost simultanih povijesnih slojeva i nadrealnu preobrazbu mediteranskog imaginarija', stoji u obrazloženju žirija.

Žiri u sastavu Dinko Telećan, Tomica Bajsić i Anera Ryznar odlučio je da nagradu Goran za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina dobije Katja Knežević.

'Poeziju Katje Knežević, zasad sabranu u zbirci Staklene breze, štošta izdvaja iz, kako se to običava reći, tekuće pjesničke produkcije, pogotovo one sasvim mladog naraštaja. Riječ je prije svega o istančanosti i stupnju. Čega? Recimo, ludičnosti koja ne otklizava u eksces verbalne samodostatnosti. Potom kritike ljudskog sitnodušja i laži koja ne prelazi u moralizam. Nadalje, začudne asocijativnosti koja zna kada treba stati kako se ne bi raspršila i prelila preko rubova, kako bi zadržala os jednog pogleda, jedne smjele misli', navodi žiri.


Katja Knežević
Nagrade će laureatkinjama biti dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti u Lukovdolu, na rođendan Ivana Gorana Kovačića
21. ožujka.

Goranovo proljeće, naša najstarija i najuglednija pjesnička manifestacija, ove godine bilježi svoje 51. međunarodno izdanje, a programi će se odvijati u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Pazinu.