VIRTUALNA STVARNOST

Goethe Institut u Zagrebu obilježava 100 godina Bauhausa

06.05.2019 u 13:08

Bionic
Reading

Goethe Institut u Zagrebu u svibnju organizira dva jedinstvena događanja posvećena arhitekturi Bauhausa povodom 100. obljetnice utemeljenja te avangardne njemačke škole za umjetnost i oblikovanje čiji je utjecaj aktualan i danas

U knjižnici Goethe Instituta moći će se virtualno prošetati zgradom Bauhausove škole u Dessauu pomoću naočala za virtualnu stvarnost, a u suradnji s Arhitektonskim fakultetom bit će organizirano i predavanje posvećeno Gustavu Bohutinskom, jedinom hrvatskom studentu arhitekture na Bauhausu, priopćeno je iz Goethe Instituta.

Bohutinsky je za svog brata Emila izgradio atelijer u Jadranskoj ulici, najistaknutiji primjer arhitekture Bauhausa u Zagrebu. Predavanje i šetnju do atelijera održat će teoretičarka arhitekture Karin Šerman.

Virtualni Bauhaus

Goethe-Institut poziva građane da u njihovoj knjižnici u Ulici grada Vukovara dožive Virtualni Bauhaus, uranjajući kroz medij virtualne stvarnosti u prostor te njemačke visoke škole. Naočale za virtualnu stvarnost moći će koristiti po jedan posjetitelj po pet minuta. Tekstualne komponente virtualnog iskustva na engleskom su jeziku.

Naočale posjetiteljima omogućuju da u nekoliko minuta prošetaju znamenitom zgradom škole, podignutom 1925./1926. prema nacrtima prvoga direktora škole Waltera Gropiusa, koja se smatra oglednim primjerom moderne arhitekture i u kojoj su poučavali i djelovali velikani likovne umjetnosti poput slikara Paula Kleea ili Vasilija Kandinskog, umjetničkog para Anni i Josefa Albersa, ali i hrvatske umjetnice i umjetnici poput Otti Berger i Gustava Bohutinskog. Virtualni Bauhaus u Goethe Institutu u Vukovarskoj ulici moći će se doživjeti radnim danom u razdoblju od 6. do 17. svibnja, od ponedjeljka do četvrtka od 14 do 18 sati, te petkom od 14 do 16 sati.

Bauhaus u Zagrebu, Atelijer Bohutinsky

Atelijer Bohutinsky najistaknutije je djelo arhitekta Gustava Bohutinskog izgrađeno u Zagrebu. Bohutinsky ga je izgradio za brata kipara Emila Bohutinskog na sjevernim zagrebačkim obroncima u zapadnom dijelu grada, u Jadranskoj ulici 11. Osim svog specifičnog i atraktivnog izgleda, ova zgrada značajna je jer predstavlja dragocjenu arhitektonsku ostavštinu jedinog hrvatskog arhitekta koji je studirao na Bauhausu.

Bohutinsky na Bauhausu provodi ljetni semestar 1930. godine, u posebno turbulentnom razdoblju te avangardne škole, kada njome ravna radikalni i karizmatični švicarski funkcionalist Hannes Meyer, a u njoj djeluje i utjecajni njemački arhitekt i urbanist Ludwig Hilberseimer.

Atelijer Bohutinsky u Zagrebu, izgrađen desetak godina kasnije, uvjerljivo opredmećuje i kreativno nadograđuje neke od glavnih oblikovnih ideja te progresivne škole.

Predavanje i šetnju do atelijera održat će teoretičarka arhitekture Karin Šerman 11. svibnja u 11 i 17 sati.