ZA LJUBITELJE KLASIKE

Glazbene poslastice u novoj sezoni Lisinskog

16.05.2012 u 10:46

Bionic
Reading

Violinist Nigel Kennedy, Orkestar Nacionalne akademije Sv. Cecilije iz Rima pod vodstvom Antonija Pappana, zbor Bečkih dječaka, mezzosopranistica Renata Pokupić - samo su neka od imena najavljenih u novoj sezoni u dvorani Lisinski

Na tiskovnoj konferenciji dvorana Lisinski je sa svojim partnerima predstavila novu glazbenu sezonu 2012/2013. U vjerojatno najreprezentativnijem ciklusu zagrebačke glazbene ponude (a i onom koji okuplja najzvučnija imena), Lisinski subotom, nastojalo se u nadolazećoj sezoni pronaći određenu ravnotežu među glazbenim gostima, iako se teško oteti prvotnom dojmu da program djeluje ponešto mršavije u odnosu na protekle godine.

Sezonu 20. listopada otvara gostovanje Belgijskog nacionalnog orkestra sa šefom dirigentom Andrejom Borejkom i mladim violinistom Sergejem Hačaturjanom. Među gostujućim orkestrima svakako valja istaknuti ugledni Orkestar Nacionalne akademije Sv. Cecilije iz Rima pod vodstvom Antonija Pappana, glazbenog direktora Covent Gardena, te Orkestar mladih Gustav Mahler s programom u cijelosti posvećenom Beethovenu i vrsnim norveškim pijanistom Leifom Oveom Andsensom.

Solističke nastupe predvodi svestrani violinist Nigel Kennedy, a tu je i očito neizostavni pijanist Ivo Pogorelić, koji je za svoj novi zagrebački koncert odabrao tri veoma glasovite Beethovenove klavirske sonate. U vokalnom programu pažnju privlači gostovanje njemačkog baritona Matthiasa Goernea koji će izvoditi Bachove kantate, a s njim dolaze i solisti Drezdenske kapele te oboistica Céline Moinet. Kao jedna od ponajboljih hrvatskih pjevačica nove generacije, s nizom respektabilnih međunarodnih nastupa, mezzosopranistica Renata Pokupić će za kraj sezone, u društvu orkestra Academia Bizantina, održati recital baroknih arija Händela i Vivaldija dok će Bečki dječaci u svoj nastup uvrstiti i Hatzeove zborske minijature 'Pjesni ljuvene'.

Antonio Pappano

Na tragu prijašnjih produkcija Bizetove 'Carmen' i Mozartove 'Čarobne frule', najavljeni koncert s presjekom čitavog hrvatskog opernog stvaralaštva, od 'Ljubavi i zlobe' Vatroslava Lisinskog do 'Maršala' Silvija Foretića, povjeren je zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, koja će u ciklusu Lisinski subotom nastupiti dvaput. Svoj će drugi koncert posvetiti klasicima 20. stoljeća, Leonardu Bernsteinu i Igoru Stravinskom.

Tijekom konferencije kratko se osvrnulo i na još jedan posjećeni ciklus, Metropolitan u Lisinskom. U novoj sezoni bit će ukupno dvanaest prijenosa iz njujorške operne kuće. Budući da se u 2013. slavi 200. godišnjica rođenja Verdija i Wagnera, na programu su čak četiri naslova talijanskog kompozitora (Aida, Otello, Krabuljni ples, Rigoletto) te nova produkcija posljednje Wagnerove opere 'Parsifal'.

Sažeto su predstavljeni i programi ciklusa Cantus & Lisinski posvećeni suvremenoj glazbi te ciklus Mladi u Lisinskom, a jedinu pravu novost predstavljala je najava novog festivala barokne glazbe koji će se održati od 7. do 16. rujna u Korčuli. Pod nazivom Korkyra Baroque festival, manifestacija u svom premijernom izdanju donosi nekoliko zanimljivih gostovanja međunarodnih ansambala specijaliziranih za ranu i baroknu glazbu, poput Academy of Ancient Music iz Velike Britanije i francuskog ansambla Parlament de musique.