HAZU

Glazbena proslava 75. rođendana skladatelja Zorana Juranića

10.10.2022 u 10:00

Bionic
Reading

Skladatelj, dirigent i profesor Zoran Juranić, u povodu svojeg 75. rođendana, održat će u srijedu 26. listopada u Preporodnoj dvorani HAZU-a autorski koncert na kojemu će predstaviti svoje recentne skladbe u izvedbi eminentnih glazbenih umjetnika

Juranićev bogati skladateljski opus, čija kreacija traje već duže od pola stoljeća, obiluje nizom orkestralnih, scenskih, komornih i vokalno-instrumentalnih djela koja nose velik značaj za suvremenu hrvatsku glazbenu scenu, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Koncertni program sastoji se od recentnijih skladbi, nastalih u razdoblju od 2014. do 2022. godine koje je birao sam skladatelj, a izvest će ga eminentni glazbenici: mezzosopranistica Renata Pokupić, gitarski trio Trio Elogio, gitarist Maroje Brčić, klarinetist Davorin Brozić, pijanist Filip Fak i pijanistice Kosjenka Turkulin i Iva Ljubičić te hornist Bank Harkay.

U njegovu glazbeno-scenskom opusu ističu se operna farsa "Govori mi o Augusti", operna sapunica "Pingvini", operna fantazija "Posljednji ljetni cvijet" i mnoga druga djela. Potonja je ujedno prva hrvatska opera prikazana međunarodno internetskim prijenosom. Libreta je za opere pisao samostalno, a u više se navrata okušao i kao operni redatelj.

Ulogu je dirigenta Juranić koristio i u svrhu revitalizacije zanemarenih ili rjeđe spominjanih djela hrvatske glazbene baštine, koja su se nerijetko našla pod njegovom dirigentskom palicom. Revidirao je i izvodio skladbe Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije, operu "Oganj" Blagoja Berse te praizveo operu "Preobražaj" Stanka Horvata. Upravo ga je integracija svih individualno istančanih glazbenih vještina i ukusa učinila nezamjenjivim i značajnim, čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja.

Muzikologinja Marija Saraga u popratnoj je knjižici za njegov autorski CD napisala: "Izbrušen skladateljski zanat, itekako produbljen Juranićevim bogatim dirigentskim iskustvom, ali i istraživačko-muzikološkim pothvatima, podloga je svakog skladateljeva ostvarenja; 'naoružan' njime, Juranić oblikuje forme čvrsto sazdanih struktura, u kojima svaki detalj pronalazi svoj smisao, ulogu i mjesto, a mnoštvo pomno utkanih glazbenih silnica (odabranih motiva, intervala i drugih elemenata) veže i privlači sve sastavnice u jedno kompaktno tijelo."

Ulaz na koncert slobodan je uz obveznu prethodnu najavu na mail cantus@cantus.hr.

Koncert se održava u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Cantusa d.o.o., uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.