PREMIJERA

'Giselle' oduševila publiku HNK-a Zagreb

22.01.2014 u 13:47

Giselle

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Bionic
Reading

Premijerna izvedba klasičnog baletnog djela 'Giselle' francuskog kompozitora Adolphea Adama, s ruskom baletnom prvakinjom Ekaterinom Borchenko u naslovnoj ulozi i jednim od ponajboljih svjetskih plesača Friedemannom Vogelom u ulozi grofa Albrechta, oduševila je u publiku Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu

Upravo je njih dvoje publika nagradila najvećim aplauzom i ovacijama, no s ništa manje intenziteta dočekani su i Azamat Nabiullin (šumar Hilarion) te solistice zagrebačkog Baleta Iva Vitić Gameiro (kraljica vila Myrtha) i Rieka Suzuki (vila Moyna).

Nježna, ljupka i krhka Borchenko, prvakinja Bjeloruske nacionalne Opere i Baleta u Minsku te Mihailovskij kazališta u Sankt Peterburgu, zasjala je na pozornici HNK-a u ulozi Giselle, jednog od najpoznatijih ženskih romantičnih baletnih likova.

Prekrasno je iznijela cijeli spektar emocija nevine i prelijepe mlade seljančice uhvaćene u ljubavni četverokut, a njezino prvo gostovanje u Zagrebu publika je pozdravila s oduševljenjem.

U plesnoj drami remek-djela romantičnog baleta nastalom prema libretu Theophilea Gautiera odličan joj je partner Vogel, prvak Stuttgartskog baleta koji je već gostovao na pozornici zagrebačke nacionalne kuće.

Scenografija Dinke Jeričević prekrasno je dočarala atmosferu jednog od najromantičnijih i najstarijih neprekidno izvođenih baletnih djela, postavljenog u HNK-u Zagreb u koreografiji Iraide Lukašove prema Jeanu Coralliju i Julesu Perrotu, u redakciji Mariusa Petipaa.

U produkciji sudjeluje i velik dio zagrebačkog Baleta, kao i učenice Škole za klasični balet u Zagrebu. Orkestrom HNK-a na premijernoj je izvedbi ravnao ruski maestro Mihail Sinkevič, a u sljedećim izvedbama s njime će se za dirigentskim pultom izmjenjivati Miroslav Salopek.

U pauzi između dva čina publiku je iz gledališta pozdravila najstarija hrvatska živuća Giselle Ivanka Žunac, koja je također pozdravljena aplauzom.

'Giselle' je prvi puta na zagrebačkoj pozornici upriličena upravo 21. siječnja daleke 1897., a uoči premijere i u povodu te godišnjice u foyeru HNK-a predstavljena je monografija 'Giselle u Zagrebu' Mladena Mordeja Vučkovića te postavljena izložba fotografija posvećena izvedbama tog baleta na zagrebačkoj sceni.

S Borchenko će se u naslovnoj ulozi u sljedećim izvedbama izmjenjivati Edina Pličanić, Mai Kageyama i Pavla Mikolavčić, s Vogelom Anton Bogov i Tomislav Petranović, dok će Hilariona još utjelovljivati George Stanciu, a Myrthu Natalia Horsnell.