NOVE ZAJEDNICE

Gdje leži budućnost čitanja?

02.06.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko godina tehnologija i društvene mreže doživjele su eksplozivan rast, te je nemoguće predvidjeti u kojem će se smjeru kretati nove forme čitanja. Čitatelji i pisci ipak znaju da se jedna stvar nikad neće promijeniti

U doba Tumblra i Twittera, čitateljima je lakše i jednostavnije nego ikad ostati u interakciji s omiljenim autorima. Inovatori u području rastuće industrije e-knjiga već su odavno prepoznali taj trend.

Mnogi navode rad i čitateljsku platformu pisca Hugha Howeyja, kao inspiraciju za buduću publiku i autore što se tiče same interaktivnosti. Howey je 2011. Sam je u nastavcima objavio roman Wool, koji je ubrzo zahvaljujući odazivu publike preko interneta dospio na listu bestselera New York Timesa.

Howey je kreirao moćnu, 'organsku' vezu s čitateljima. U oštrom je kontrastu sa statičnim, informativnim stranicama ostalih autora a njegova web platforma omogućava čitateljima da međusobno razmjenjuju iskustva, objavljuju svoju fikciju i umjetničke radove te skidaju knjige direktno sa stranice.

Njegovi rezultati dobar su pokazatelj da se ne bi trebali mijenjati samo formati knjiga već i cijele zajednice okupljene oko njih.

'Momentalno postoji samo nekoliko 'velikih igrača' koji kontroliraju vezu čitatelja i svoje književnosti. U digitalnom svijetu, gdje svi mogu prenositi svoj ukus i profitirati od toga, suludo je da su čitatelji ograničeni na određene izdavače. Srećom, tehnologija neće zarobiti čitatelje u zatvorene ekosisteme: digitalni alati omogućuju svim strastvenim ljubiteljima književnosti da zastupaju svoje interese, bilo da su i sami autori ili izdavači, nezavisni prodavači ili čitatelji. Način na koji ljudi otkrivaju i dijele knjige tek je u povojima', smatra Joe Regal, izvršni urednik izdavačke kuće Zola Books, koji navodi web platforme Wattpad, Oyster i Scribd kao primjere raznovrsnosti i inovativnosti u tom smislu.

Mnogi autori rado prihvaćaju alate budućnosti i nalaze nove kreativne načine kako bi omogućili publici nova iskustva, a jedna od njih su personalizirane poruke autora njihovim obožavateljima, što nudi stranica Autography

'Vjerujem da su potpisane e-knjige prava budućnost. Čitatelji obožavaju Autography i mogućnost kojom su ponudili primjerice meni kao autorici da potpisujem knjige obožavateljima, zaželim im sretan rođendan ili napišem posebnu posvetu', kazala je spisateljica Eloisa James, autorica romana 'Three Weeks With Lady X'

Posljednjih nekoliko godina tehnologija i društvene mreže doživjele su eksplozivan rast, te je nemoguće predvidjeti u kojem će se smjeru kretati nove forme čitanja. Čitatelji i pisci ipak znaju da se jedna stvar nikad neće promijeniti.

'Čitatelji će i dalje uvijek i prije svega biti u potrazi za dobrom pričom. Definicija što su knjige i što mogu postati nastavit će se razvijati, kao i način na koji čitatelji pronalaze knjige i uživaju u njima formirajući nove virtualne zajednice', zaključila je Maris Kreizman, autorica popularnog bloga Slaughterhouse 90210