subota

Galerija umjetnina u Splitu najavljuje Sjećanje na Tonka Maroevića

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 23.09.2022 11:01
  • Objavljeno 23.09.2022 u 11:01
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U splitskoj Galeriji umjetnina ove će se subote održati Sjećanje na Tonka Maroevića, povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja

Kako se navodi u galerijskoj knjižici, neposredno nakon smrti Tonka Maroevića u kolovozu 2020., njegov dugogodišnji prijatelj, istaknuti hrvatski književnik, akademik Luko Paljetak je napisao Sonetni vijenac Tonku Maroeviću koji je objavljen u sklopu pjesničko-grafičke mape Hommage Tonku Maroeviću u nakladi Zbirke Biškupić.

Sonetni vijenac, uz glazbenu podlogu skladatelja Darka Matičevića, u Galeriji umjetnina u subotu će izvesti akademik Luko Paljetak.

Pjesničko- grafičku mapu Hommage Tonku Maroeviću, koja je objavljena inicijativom Bože Biškupića, osim Sonetnog vijenca Luke Paljetka, čine grafički listovi 33 hrvatska likovna umjetnika koji su različitim grafičkim tehnikama ispričali svoj doživljaj umrlog akademika.

Akademik Tonko Maroević rođen je u Splitu 1941. Do umirovljenja 2011. je radio na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Redoviti je član HAZU od 2002. Autor je zbirke pjesama u prozi Primjeri (1965.) i Slijepo oko (1969.).

Kao književni kritičar sustavno je pratio suvremeno hrvatsko pjesništvo, a bavio se i starijom hrvatskom književnošću te talijanističkom problematikom. Istraživao je i suvremenu hrvatsku likovnu umjetnost, objavljivao likovne kritike i rasprave u stručnim časopisima i novinama, pisao predgovore katalozima i grafičkim mapama.

  • +5
  • +2

Tonko Maroević

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prevodio je s nekoliko jezika, članke o naivnoj umjetnosti je objavio u knjizi, kao i izabrane pjesme. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2013. i nagrade Goranov vijenac za pjesnički opus 2018.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!