SKUPNA IZLOŽBA

Galerija ULUPUH: Umjetnički pogled na važnost šuma za opstanak čovjeka

01.06.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Zagrebačka Galerija ULUPUH otvara u ponedjeljak skupnu izložbu Art Eco - Šuma, koja u koncepciji Davora Klarića i kroz različite umjetničke izričaje progovara o važnosti čuvanja šuma za čovjekov opstanak

Iz Galerije ULUPUH kažu da je odaziv na taj projekt, pokrenut 2014., svake godine sve veći i premda društvena osviještenost o ekologiji traje već pola stoljeća, ta je tema sve aktualnija i svijet se sve više spotiče o ekološke probleme. Ove će godine svoje radove predstaviti više od šezdeset umjetnika.

'Otvorena svim medijima primijenjenih umjetnosti, tema izložbe je dovoljno široka, aktualna i inspirativna da joj se autori mogu posvetiti a da pritom nisu 'ilustratori' kustoskih ideja', ocijenila je u predgovoru kustosica i selektorica izložbe Branka Hlevnjak.

Po njezinim riječima, svaki prezentirani rad nosi obilježje autorskog rukopisa i ostaje prepoznatljiv, a ono što povezuje sve radove, bilo da je to moda, nakit, keramika, fotografija, land art, grafika, asamblaž, lutka, karikatura, foto-strip ili instalacija, startni motiv je isti, ekološka osviještenost širi se umjetnošću u težnji da doprinese ispravnim vrijednostima života.

Hlevnjak napominje kako je izložba isprva zamišljena fizički, da bi je pandemija i potres koji je teško razorio Zagreb, preorijentirao na virtualnu, te je napokon ipak došlo do kompromisne faze - bit će postavljena u galeriji, a u izloške će se prirediti projekcije reproduciranih radova.

Zbog preporuka za izbjegavanje širenja infekcije koronavirusa neće biti organizirano klasično otvorenje u galerijskom prostoru.

Izložba će biti otvorena do 15. lipnja, ulaz je slobodan, a bit će postavljena i na društvenim mrežama te ULUPUH-ovoj web stranici, gdje će se moći preuzeti i PDF katalog.