ponedjeljak

Galerija Spot otvara izložbu čuvenog austrijskog fotografa Manfreda Willmanna

26.09.2022 u 16:29

Bionic
Reading

Izložba proslavljenog austrijskog fotografa Manfreda Willmanna otvara se u ponedjeljak u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Spot Ureda za fotografiju, u povodu sedamdesete godišnjice umjetnikova rođenja

Za izložbu su odabrani radovi iz njegovih najpoznatijih serija "Schwarz und Gold" (1979.–1981.), "Die Welt ist schön" (1981.–1983), "Das Land" (1981.–1993.) i "Für Christine" (1984.–1988.), ali i noviji uratci.

Kako se napominje u najavi, njegovu fotografiju karakterizira izravnost i razumljivost sadržaja, te istraživački dokumentarizam.

Samostalnu izložbu imao je 1981. u Arhivu TD, prostoru za promociju i istraživanje suvremene fotografije u Ilici 17, kada je o njegovom radu pisao Albert Goldstein, pisac, pjesnik i prevoditelj. čiji će tekst ovom prilikom biti ponovno objavljen.

Po njegovim riječima, on otkriva ono već znano bez patetike, postavljajući svojim fotografijama niz pitanja o etici i uvjetima egzistencije i pokazujući kako velike životne teme mogu biti prikazane u "malim oblicima".

Iz Galerije Spot kažu kako će se izložbom osvrnuti i na važno razdoblje kada je, u kontekstu umjetničkog udruženja Forum Stadtpark, započelo djelovanje Camere Austrie koju je Willmann osnovao zajedno s Christine Frisinghelli i Seiichijem Furuyom, promovirajući suvremenu fotografiju kao diskurzivno područje i značajnu snagu u cjelovitom razvoju kulture.

"Suradnja umjetničkih organizacija iz Graza i Zagreba i pripadnost sličnom fotografskom i intelektualnom krugu jedan je od poticaja za recentna istraživanja i historizaciju zbivanja u području suvremene fotografije", dodaju.

Izložba ostaje otvorena do 14. listopada.

Financijski je potpomognuta sredstvima Austrijskog kulturnog foruma, Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.