125 GODINA OTVARANJA

'Gala Verdi' otvara sezonu u riječkom HNK

29.09.2010 u 13:11

Bionic
Reading

Koncertom 'Gala Verdi' riječko će kazalište otvoriti novu sezonu, koja je u znaku obilježavanja 125 godina otvaranja zgrade riječkog HNK Ivana pl. Zajca, i danas jednog od najljepših arhitektonskih zdanja u Rijeci

Zgrada je otvorena davne 1885. 'Aidom' Giuseppea Verdija, a upravo su njegova djela najizvođenija na dugovječnim riječkim kazališnim daskama. Verdi je autor jednog od najljepših glazbenih opusa ikad napisanih, stoga i ne čudi da je riječkoj opernoj publici bio i ostao omiljeni skladatelj.

Koncert 'Gala Verdi' pod ravnanjem maestre Nade Matošević bit će prepun glasovitih Verdijevih arija, zborova i ansambala u izvedbi kućnih opernih zvijezda Olge Kaminske, Kristine Kolar, Anđelke Rušin, Olge Šober, Mirelle Toić, Sergeja Kiseleva, Davora Lešića i Siniše Štorka do omiljenih gostujućih opernih pjevača Vedrane Šimić, Ivice Čikeša, Vitomira Marofa, Davora Radića te orkestra i zbora riječke Opere.

Svojevrsni je to 'best of Verdi', odnosno slušat će se najpopularnije i najomiljenije skladbe iz njegovih opera, kao što su 'Aida', 'Krabuljni ples', 'Traviata', 'Trubadur', 'Rigoletto' i mnoge druge.

Koncert će početi uvertirom iz opere 'I vespri Siciliani'/'Sicilijanske večeri', a potom će uslijediti izvedbe arija poput 'Ritorna vincitor' iz opere 'Aide' ili 'E' strano' iz 'Traviate' u izvedbama nacionalnih prvakinja Mirelle Toić i Olge Šober. Prvi dio neće proći bez, vjerojatno najpopularnijeg zbora svih vremena 'Va, pensiero, sull' ali doratež'/'Poleti, misli, na krilima zlatnim' iz 'Nabucca'. Na samom kraju prvog dijela istaknuti bas Ivica Čikeš pjevat će ariju 'Oh, chi piange?' iz 'Nabucca', opere koja je Verdiju donijela međunarodnu slavu.

Drugi dio koncerta rezerviran je za čitav niz popularnih arija. Istaknimo samo ariju Eboli 'O don fatale' iz 'Don Carlosa' u izvedbi solistice riječke Opere, mezzosopranistice Kristine Kolar ili pak 'Ave Mariju' iz 'Otella', koju će pjevati gostujuća mlada sopranistica Vedrana Šimić.

Sve će završiti spektakularnom fugom 'Tutto nel mondo e' burla'/'Sve je na svijetu tek šala' iz komične opere 'Falstaff', posljednje koju je Verdi skladao, a kojom se u svojim poznim godinama još jedanput potvrdio jednim od najvećih majstora glazbene scene.

Koncert koji se ne propušta na programu je u petak, 1. listopada i u subotu, 2. listopada 2010. s početkom u 20 sati.