OTVORENO PISMO

Više od 160 glumaca zagrebačkih kazališta Plenkoviću, Mariću i Obuljen Koržinek poručilo: Zaboravili ste na samostalne umjetnike

04.12.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Ukupno 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, uz još 14 udruga u kulturi, potpisalo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojemu upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se našle njihove kolegice i kolege samostalni umjetnici i kulturni radnici na nezavisnoj sceni u uvjetima pandemije uzrokovane virusom Covid19.

'Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca epidemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time doista egzistencijalno ugroženi', navode potpisnici pisma koje prenosimo u cijelosti:

'Poštovani predsjedniče Vlade RH, poštovani ministre Marić, poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

U ovim teškim vremenima epidemije i situaciji izuzetno otežanih mogućnosti djelovanja u kulturi i umjetnosti želimo vas ponovno upozoriti da su kolegice i kolege koji imaju status samostalnih umjetnika i nezavisni kulturni radnici i dalje nepravedno izuzeti iz sustava potpora koje primaju svi subjekti u gospodarstvu kao i poduzetnici u kulturi. Priznati članovi Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika dobili su pomoć za ožujak, travanj i svibanj i od tada više ništa, prepušteni da se snalaze sami u situaciji u kojoj umjetničkog angažmana nema ili ga ima tek sporadično, u vrlo ograničenim uvjetima i produkcijskim budžetima.

Potpuno nam je nerazumljiva takva diskriminirajuća odluka koja teško pogađa ovu skupinu radnika i radnica u kulturi, prepuštenih snalaženju i bez apsolutno ikakve zaštite.

Pozdravljamo sve specifične programske natječaje u skladu s novim uvjetima rada koje raspisuje Ministarstvo kulture, no ti programi ne uključuju sve potrebite i svojim programskim sredstvima ne nadomještaju neophodnu pomoć.

Situacija s epidemijom je, na žalost, sve ozbiljnija i mogućnost rada u kulturnom sektoru je sve manja, a time i mogućnost zarade za osnovne životne potrebe. Kultura i umjetnost zaslužuju jednaku pažnju i pomoć kao i svi ostali sektori, stoga lijepo molimo da se u što skorijem roku donese odluka o nastavku isplate financijskih Potpora samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i ostalim nezavisnim kulturnim radnicima kojima je pomoć neophodna.

Odgovornost je ove Vlade i ministarstava da nezavisne i samostalne radnike i radnice u polju kulture i umjetnosti ne dovedu do stanja ugroženih životnih uvjeta i egzistencije.

Ostajemo u očekivanju što brže reakcije koja će ispraviti ovu nelogičnu, nepravednu i diskriminacijsku odluku o neisplati potpora prema kojoj ispada da su svi jednaki, a samo su neki jednakiji', stoji u pismu koje potpisuju glumci Zagrebačkog kazališta mladih, Hrvatskog narodnog kazališta, Kazališta Kerempuh, Kazališta Trešnja, Kazališta Gavella, Kazališta Komedija, Kazališta lutaka, Žar ptica, a supotpisuju udruge: Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska udruga producenata, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Međimurja, Udruga plesnih umjetnika Hrvatske, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika.