RIJEČKI DNEVNIK

Fotografije Toše Dapca u Malom salonu

15.07.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Izložba 'Tošo Dabac - riječki dnevnik' na kojoj je izloženo šezdesetak fotografija tog velikog hrvatskog fotografa nastalih u razdoblju od 1946. do 1955. godine otvorena je u riječkoj galeriji 'Mali salon'

Predstavljene fotografije prikazuju Rijeku i njenu okolicu u razdoblju nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Tošo Dabac je na ovom području boravio 1946. u pratnji Međusavezničke komisije za razgraničenje između Jugoslavije i Italije. Imao je zadatak fotoaparatom bilježiti dokaze pripadnosti Rijeke i Istre Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji.

Dabac je do sredine pedesetih godina posjećivao Rijeku i okolicu još nekoliko puta kada je nastala većina fotografija izloženih na izložbi. Na njima su motivi luke, svakodnevnog života na ulicama i tržnici ali i vedute primorskih mjesta liburnijskog kraja poput Opatije i Mošćeničke Drage.

Dio izložbe je multimedijalnog tipa pa se fotografije prikazuju na zaslonima, a izloženi su i pretisci dnevnika koji je Dabac pisao tijekom boravka na ovom području 1946. godine.

Ovo je prva samostalna izložba Toše Dapca u Rijeci. Kustosice izložbe su Jerica Ziherl i Vilma Bartolić, a autor postava je Leo Modrčin.

Tošo Dabac je rođen u Novoj Rači pokraj Bjelovara 1907. godine. Fotografijom se bavi od 1930. godine. Najznačajniji dio njegova opusa nastaje između dva svjetska rata kada nastaju izuzetno cijenjene fotografije ulica i ljudi Zagreba. Nakon toga izrađuje cikluse portreta, folklora, životinja, krajolika i kulturnih spomenika na čemu radi do kraja života 1970. godine u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 30. kolovoza.