PROJEKT 'RAK'

Fotograf i konceptualni umjetnik Ulay stiže na MFF u Zagrebu

30.08.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Sinoć, devete večeri motovunskih projekcija na Trgu Petrice Kerempuha, direktor festivala Igor Mirković konačno je zagrebačkoj publici otkrio tzv. 'Film iznenađenja' najavljen za nedjelju, 31. kolovoza,su zadnji dan Motovun film festivala u Zagrebu

Bit će to hvaljeni film 'Projekt: Rak' slovenskog redatelja Damjana Kozolea o svjetski poznatom fotografu i konceptualnom umjetniku Ulayu koji još jednom dolazi kao motovunski gost, ali ovoga puta na zagrebačku projekciju.

Renomirani umjetnik svjetskih razmjera - glavni protagonist filma koji na zagrebačku projekciju filma stiže ravno s crvenog tepiha Sarajevo film festivala gdje je svojom izuzetnom umjetničkom osobnošću izazvao veliku medijsku pažnju, nakon projekcije podijelit će svoje iskustvo snimanja ovog filma u upriličenom razgovoru i 'Q & A' sessionu.

Ulay, pravog imena Frank Uwe Laysiepen, fotograf i jedan od pionira performansa i body arta te jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene konceptualne umjetnosti, svoje je radikalno umjetničko djelovanje započeo još sedamdesetih godina, no javnosti je poznat po svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj suradnji i intenzivnoj ljubavnoj priči s Marinom Abramović.

Kako su već ovoga ljeta organizatori Motovun film festivala isticali da se trude dovoditi izuzetne umjetničke osobnosti koje svojim djelovanjem ostavljaju dubok i neizbrisiv trag u drušvu, jednu od takvih sasvim sigurno uspjeli su toliko začarati atmosferom filmskog brda '277m iznad realnosti' da je Ulay, nakon motovunskog gostovanja s filmom i specijalnim performanceom pod nazivom 'Increasing film temperatures' održanim u motovunskom kinu Bauer, na opetovani poziv, u gustom rasporedu vlastitih obaveza, uspio odvojiti vrijeme da još jednom bude poseban gost - ovoga puta na zagrebačkoj projekciji.

Film koji prati Ulaya kojemu je tijekom snimanja dijagnosticiran rak, izuzetan je portret umjetnika koji prolazi kroz proces liječenja tematizirajući vlastitu bolest i izlječenje kao najvažniji životni i umjetnički projekt. Film slijedi Ulaya od Berlina preko New Yorka sve do Amsterdama, na svojevrsnom ritualnom obilasku i oproštaju od prijatelja među kojima se desio i dirljiv susret s bivšom životnom i umjetničkom partnericom Marinom Abramović.