RAD SHIGERUA BANA

[FOTO/VIDEO] Biste li ga koristili? Tokio je dobio novu atrakciju - prozirni javni zahod u potpisu čuvenog japanskog arhitekta

19.08.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Renomirani japanski arhitekt, dobitnik Pritzkera 2014., Shigeru Ban, dizajnirao je posve prozirne javne zahode u parkovima u jednom od najpopularnijih okruga Tokija, Shibuyi

'Dvije su stvari važne kad je riječ o korištenju javnih zahoda, osobito onih u parkovima. Ima li unutra ikoga i je li sve čisto', kaže Ban, a koji je svojim na prvi dojam kontraintuitivnim prozirnim toaletima korisnicima omogućio upravo to - da vide ono što ih najviše zanima. Jednom kad u WC netko uđe i zaključa, stakleni zidovi se zatamne, osiguravajući privatnost.

'A navečer poput prekrasnih lanterni osvjetljuju park', kaže Ban, inače poznat po arhitektonskim strukturama od kartona i papira te po arhitekturi zbrinjavanja žrtava prirodnih katastrofa i kriznih situacija diljem svijeta. Njegovi prozirni WC-i dio su šireg projekta Fondacije Nippon, koja u javnim parkovima po cijelom okrugu Shibuya na 17 lokacija namjerava postaviti nešto drugačije zahode, u Japanu simbole gostoljubivosti. Angažirali su pritom 16 renomiranih arhitektica i arhitekata, a namjera je promijeniti uglavnom jako negativnu percepciju javnih toaleta kao prljavih, smrdljivih i mračnih mjesta.

  • +3
Prozirni javni zahod, Tokio Izvor: Profimedia / Autor: Masatoshi Okauchi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pored zahoda Shigerua Bana, 'The Tokyo Toilet Project' zasad je predstavio još tri u potpisu dizajnera interijera Masamichija Katayame, zatim još jednog pritzkerovca, Fumihika Makija, te dizajnerice namještaja koja živi i radi u New Yorku, Nao Tamure. U narednim tjednima otvaraju se i zahodi prema zamislima arhitekata Takenosuke Sakakure i još jednog dobitnika Pritzkera, Tadaoa Ande.

Ostale renovacije u sklopu projekta otvarat će se u proljeće 2021.